Midnight Garden: Een Juweel van Vrijheid en Levendigheid

Ontwerper Aye Nyein Pyu Creëert een Meesterwerk van Sieraden

Geïnspireerd door de ongetemde tuinen diep in het bos, heeft ontwerper Aye Nyein Pyu een sieraad gecreëerd dat de vrijheid en levendigheid van de natuur viert. Het ontwerp, genaamd Midnight Garden, is een combinatie van een hanger en een broche, en is een ode aan de schoonheid van de natuur in haar volle glorie.

Midnight Garden is een weerspiegeling van de energie van een tuin op zijn hoogtepunt, onder een maanverlichte hemel, waar de insecten het luidst te horen zijn en de planten het snelst groeien. De ontwerper stelt zich een dichte smaragdgroene begroeiing voor aan de ene kant van de ingang, terwijl robijnrode blauweregen de randen van de tuin versiert. In de omgevende lucht zweeft een libel, die een speels blauw spoor achterlaat dat de nacht vult met vreugde. Hoog boven schittert de hemelkoepel in fonkelende sterren. Deze utopische tuin belichaamt de wens van de ontwerper voor haar thuisland Burma om vrij en onafhankelijk te zijn, net als de geesten van de dieren en bloemen die in volle bloei staan.

Wat dit ontwerp uniek maakt, is de explosie van kleuren die de vrije geest van wilde bloemen en dieren nabootst. De robijnrode bloemen gluren door de saffierblauwe nachtelijke hemel. De bloeiende bloemen en de nachtelijke hemel worden omlijst door de vorm van een halve maan, versierd met gedraaide bladranken die overgaan in een pauwenstaart gemaakt van ovale cabochon saffieren en peervormige smaragden. De libel neemt een centrale plaats in met zijn prachtige vleugels en complexe details op de staart. Een speels element is zichtbaar in de met robijnen beklede kever die verborgen zit onder de centrale granaatsteen. Het ontwerp toont ook beweging door de hangende bloemen versierd met kleine robijnen. De centrale granaat vertegenwoordigt de ziel van de tuin, levend en brandend van passie.

De technologie die gebruikt is om dit ontwerp te realiseren, combineert moderne 3D-modellering en 3D-wasprinten met eeuwenoude technieken van verloren-wasgieten en het met de hand zetten van stenen. Elk onderdeel van het ontwerp werd individueel 3D gemodelleerd, in goud gegoten, met de hand gepolijst en samengevoegd tot een uiteindelijk draagbaar stuk. Het stuk bestaat uit in totaal 48 gram 18k wit en geel goud, gezet met een centrale Spessartine granaat (onverhit) en geaccentueerd met rijke, meeslepende kleuren van kostbare saffieren, alexandrieten, robijnen, smaragden en diamanten.

Midnight Garden kan zowel als ketting als broche gedragen worden. De hanger voor de ketting is verborgen achter het stuk aan de bovenkant. Er is ook een apart mechanisme bevestigd aan de achterkant om als broche te dragen. Het viert vrijheid en levendigheid door het idee van een volgroeide tuin op zijn hoogtepunt. Beweging en energie worden aangegeven in de vleugels van de vlinders, de stromende gouden ranken, en de zwaaiende tros van schitterende robijnen.

De ontwikkeling van de schetsen van het ontwerp begon in maart 2020 in Toronto en het eindproduct werd voltooid in september 2020 in Toronto. Het ontwerpproces, van idee tot schets, duurde ongeveer twee maanden en het algehele productieproces van het stuk, inclusief 3D-prototyping en aanpassingen, duurde ongeveer vijf maanden. Het sieraad is nog nooit eerder tentoongesteld.

Midnight Garden is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2022, een prijs die wordt toegekend aan uitstekende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van het leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Aye Nyein Pyu
Afbeeldingscredits: Aye Nyein Pyu
Projectteamleden: Aye Nyein Pyu
Projectnaam: Midnight Garden
Projectklant: Aye Nyein Pyu


Midnight Garden IMG #2
Midnight Garden IMG #3
Midnight Garden IMG #4
Midnight Garden IMG #5
Midnight Garden IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp