JAM Vision Track3: Duurzame Innovatieve Brillen

Ontwerper: Sebastien Brusset

Inleiding:

De JAM Vision Track3 is een duurzame en innovatieve bril die is ontworpen met oog voor het milieu en de behoeften van de gebruiker. Met behulp van geavanceerde technologieën en een uniek ontwerp biedt deze bril een nieuwe kijk op de traditionele eyewear-industrie. In dit artikel zullen we de bijzondere kenmerken en voordelen van de Track3 bril bespreken.

De inspiratie voor dit ontwerp kwam voort uit verschillende bronnen. De eenvoudige montage van Ikea-meubels en de buigbare metalen speelgoed van vroeger dienden als inspiratie voor het gebruiksgemak en de montagemogelijkheden van de bril. De strakke lijnen zijn geïnspireerd op de minimalistische Japanse stijl en de technische prestaties zijn gebaseerd op ervaringen met high-end klanten, zoals McLaren. De scharnieren zijn ontstaan uit de passie van de ontwerper voor magneten.

Een van de unieke eigenschappen van de Track3 bril is dat deze volledig duurzaam is. Door gebruik te maken van additieve productietechnieken en laser gesneden roestvrij staal dat voor 100% gerecycled is, wordt er geen onnodig afval geproduceerd. Bovendien wordt de bril op bestelling gemaakt, waardoor er geen voorraad nodig is. Het gepatenteerde scharnier- en kliksysteem maakt het mogelijk dat de bril zelfs door de eindgebruiker in elkaar gezet kan worden. Daarnaast zorgt het magnetische scharnier ervoor dat de bril levenslang meegaat zonder verlies van prestaties, zoals blijkt uit de 100.000 vouwtesten die zijn uitgevoerd.

De Track3 bril wordt vervaardigd met behulp van additieve productietechnieken en 100% gerecycled roestvrij staal. Het gepatenteerde scharnier maakt gebruik van magneten om wrijving en beweging mogelijk te maken. Met afmetingen van 145x155x45mm en een gewicht van minder dan 20 gram is de bril comfortabel en lichtgewicht.

De interactie met de Track3 bril is eenvoudig. De verschillende onderdelen kunnen gemakkelijk worden gemonteerd na personalisatie op basis van de individuele behoeften van de gebruiker. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen onderdelen eenvoudig worden vervangen in geval van schade. Het scharnier is uitvoerig getest en kan maar liefst 100.000 keer worden gevouwen zonder verlies van prestaties.

Het ontwerpproces van de Track3 bril heeft ongeveer 8 maanden geduurd en vond plaats in Lyon, Frankrijk. Tijdens het proces zijn er verschillende uitdagingen overwonnen, waaronder het minimaliseren van de ecologische voetafdruk en het creëren van een montagemethode zonder afval. Het resultaat is een baanbrekend ontwerp dat de grenzen van de traditionele eyewear-industrie verlegt.

De Track3 bril heeft een bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Sieraden, Eyewear en Horloges in 2021. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met de JAM Vision Track3 bril wordt een nieuwe standaard gezet voor duurzame en innovatieve eyewear. Het ontwerp combineert geavanceerde technologieën met een milieuvriendelijke benadering, waardoor gebruikers kunnen genieten van stijlvolle en functionele brillen zonder concessies te doen aan het milieu.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Brusset Sébastien
Afbeeldingscredits: Brusset Sébastien
Projectteamleden: Sébastien Brusset (product designer and brand) Jean-Luc James (graphisme and brand)
Projectnaam: JAM Vision Track3
Projectklant: Brusset Sébastien


JAM Vision Track3 IMG #2
JAM Vision Track3 IMG #3
JAM Vision Track3 IMG #4
JAM Vision Track3 IMG #5
JAM Vision Track3 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp