Ludwig Leeft: Een Unieke Tentoonstelling van Jorg Stauvermann

De Invloed van Beethoven op de Popcultuur

De tentoonstelling Ludwig Leeft, ontworpen door Jorg Stauvermann, viert de 250ste verjaardag van Beethoven en belicht zijn invloed op de hedendaagse popcultuur. Met een unieke combinatie van historische en moderne elementen, biedt de tentoonstelling een boeiende blik op de blijvende relevantie van deze iconische componist.

Geïnspireerd door de late barok en classicistische cultuur en architectuur, creëerde Stauvermann ruimtes die deze historische sfeer weerspiegelen. De tentoonstelling bestaat uit drie bouwstenen: kleuren, lettertypen en decors. De muren, bedekt met stof en versierd met vele ingelijste schilderijen, roepen de sfeer op van de 18e en 19e eeuw. Maar bij nader inzien verrassen ze met hedendaagse pictogrammen en symbolen, waardoor ze ondanks hun historische flair volledig up-to-date zijn.

De tentoonstelling gaat over twee verdiepingen, elk met een eigen ontwerp. De onderste verdieping is gemaakt van een recyclebaar aluminium systeem bedekt met bedrukte stof, terwijl de bovenste verdieping is geproduceerd als een disco van een geschilderd houten standaardsysteem met gedeeltelijke bedrukking. In het midden van de productie bevindt zich een interactieve dansvloer die 25 interpretaties van de 5e symfonie speelt, een andere op elk vierkant.

De tentoonstelling Ludwig Leeft is meer dan alleen een visuele ervaring. Bezoekers worden gelokaliseerd via de koptelefoons en inhoud wordt gesynchroniseerd met video's of als onderdeel van de akoestische scenografie. Beethoven zelf of concertgangers hebben hun zegje, net als huidige artiesten en popsterren. Bepaalde anekdotes uit zijn leven worden op een nogal onconventionele manier verteld.

De tentoonstelling vond plaats van 25 april 2021 tot 3 oktober 2021 in het rock'n'popmuseum in Gronau, Duitsland. Het was een uitgebreid project waarbij het museumteam, curatoren en het ontwerpteam samenwerkten om de ruimtelijk-thematische indeling te ontwikkelen. Het resultaat is een unieke tentoonstelling die de invloed van Beethoven op de hedendaagse popcultuur viert.

De tentoonstelling Ludwig Leeft is bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jörg Stauvermann
Afbeeldingscredits: Main illustrations: Tobi Dahmen Additional illustrations: Maria Picasso i Piquer, Christoph Niemann, Dirk Uhlenbrock, Frank Hoppmann, Sarah Gorf-Roloff, Jörg Stauvermann All photos: Thorsten Schmidtkord
Projectteamleden: Jörg Stauvermann
Projectnaam: Beethoven in Pop
Projectklant: Jörg Stauvermann


Beethoven in Pop IMG #2
Beethoven in Pop IMG #3
Beethoven in Pop IMG #4
Beethoven in Pop IMG #5
Beethoven in Pop IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp