Green Circ: Een Sieraad van Eeuwige Cycli

De Harmonie van Natuur en Cultuur in Nima Nazem Zomorodi's Ontwerp

In de wereld van haute joaillerie is het zeldzaam een stuk te vinden dat zowel de diepgewortelde symboliek van culturele tradities als de natuurlijke schoonheid van de aarde belichaamt. Green Circ, een sieradenset ontworpen door Nima Nazem Zomorodi, doet precies dat.

De inspiratie voor Green Circ is afkomstig uit de cirkelvorm die zowel in de architectuur als in de Oosterse cultuur veelvuldig voorkomt. Deze vorm staat symbool voor oneindige cycli zoals geboorte, dood en de eeuwige opvolging van seizoenen, en vertelt het verhaal van wedergeboorte. Het weerspiegelt ook het contrast in de natuur tussen de witte sneeuw van de winter en het groene gebladerte van de lente, waarbij deze kleuren harmonieus worden vermengd.

Wat Green Circ onderscheidt, is de unieke positionering van de ring op het gewricht van de vinger, in plaats van op het oppervlak. De oorbellen hebben een driedimensionale spiraalstructuur die begint bij de oorlel en eindigt aan de basis. Ondanks hun delicate uitstraling zijn deze stukken robuust geconstrueerd en geschikt voor zowel dagelijks gebruik als formele gelegenheden.

De sieraden zijn vervaardigd uit witte diamanten met een briljante slijpvorm, gecertificeerd door het Gemological Institute of America (GIA), en Colombiaanse smaragden met een zeldzame slijpvorm. Elk stuk is zorgvuldig gezet op een basis van 18-karaats goud. De ring heeft een diameter van 3 centimeter, de hanger 3 centimeter en de oorbellen 2,5 centimeter.

De ontwerper heeft een gracieuze stroom in het ontwerp verwerkt, benadrukt door de geleidelijke vergroting van de stenen, wat een gevoel van dynamiek en continuïteit oproept. De juxtapositie van groene en witte stenen versterkt hun individuele schittering, waardoor een betoverend spel van licht en schaduw ontstaat.

Het project is ontworpen en geproduceerd in Teheran, Iran, in het jaar 2024. Uitgebreid onderzoek ging vooraf aan de verfijning van het ontwerp. Iteratieve schetsen en prototypes werden ontwikkeld, waarbij de grootte en rangschikking van de stenen geleidelijk evolueerden. Aanpassingen werden gemaakt aan het gouden frame om de unieke eigenschappen van de stenen te accommoderen. Het uiteindelijke ontwerp omvat vier gouden klemmen, die zowel structurele integriteit als een minimalistische esthetiek bieden.

De uitdagingen tijdens zowel de ontwerp- als productiefasen waren aanzienlijk. Het vinden van smaragden van consistente kwaliteit en grootte was een initiële hindernis, evenals het bedenken van een methode om de gouden zettingen te construeren die zowel duurzaamheid als esthetische aantrekkingskracht garandeerden. Door de zetting opnieuw te bedenken als bolvormige gouden cups die onderling verbonden zijn door gedeelde klemmen, bereikte het ontwerp zowel fysieke samenhang als visuele elegantie.

Green Circ is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Sieradenontwerp in 2024. Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend aan uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Ze worden gewaardeerd om het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nima Nazem Zomorodi
Afbeeldingscredits: Photographer: Ramin Nateghi Model: Aida Kamrani
Projectteamleden: Nima Nazem Zomorodi
Projectnaam: GreenCirc
Projectklant: Zomorrodi Jewelry Gallery


GreenCirc  IMG #2
GreenCirc  IMG #3
GreenCirc  IMG #4
GreenCirc  IMG #5
GreenCirc  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp