314 Pi: Een Minimalistisch Wijnlabel Ontwerp

Een Verfijnde Benadering van Natuurlijke Wijnen

Experimenten met de smaak van wijn zijn een oneindig proces. Het getal 314 pi, met zijn eindeloze decimalen, diende als inspiratie voor de naam van dit wijnlabel. Het doel was om een label te ontwerpen met een minimalistische en eenvoudige benadering, waarbij alleen de kenmerken van deze natuurlijke wijnen werden gepresenteerd. Het label fungeert als een notitieblok van een oenoloog, terwijl de bijzonderheden van de wijn worden benadrukt door middel van groene kleuren.

Dit project is een verpakkingsontwerp voor een serie experimentele, biologische wijnen zonder sulfieten. Een pure, natuurlijke wijn verbonden met een eenvoudig en authentiek idee, om alleen de essentiële informatie over het product te tonen in een minimalistische benadering, zoals je zou vinden in de notities van een chemicus.

Het wijnlabel is gemaakt van glas en het label zelf is gemaakt van mat papier met een textuur. Het ontwerp is gerealiseerd door middel van offsetdruk met extra goudkleurige folie.

De consument kan alle kenmerken van de wijn snel en duidelijk op het label lezen.

Het project begon in oktober 2018 in Heraklion, Griekenland en werd voltooid in december 2018. De wijnen waren begin 2019 verkrijgbaar op de lokale en Europese markt.

De ontwerpers hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van sulfieten in wijn. Sulfieten zijn natuurlijk voorkomende verbindingen die planten produceren om zichzelf te beschermen tegen infecties. In de wijnproductie komt zwaveldioxide vrij tijdens de fermentatie. De wijnmaker van deze wijnen runt een strikt biologische wijngaard en het maken van wijnen zonder toegevoegde sulfieten was een uitdaging. Het idee achter het ontwerp was om de kenmerken van de wijn eenvoudig en eerlijk op het label te vermelden, met de handtekening van de oenoloog.

Het ontwerpproces had zijn uitdagingen, vooral omdat het experimenteren met wijnen zonder sulfieten een nieuw en interessant onderdeel is van de wijnbouw. Er waren veel discussies met de klant om de voordelen en bijzonderheden van dit soort wijnen goed te begrijpen.

Het ontwerp van 314 Pi is geïnspireerd op de oneindige reeks decimalen van pi en heeft als doel om de kenmerken van de wijnen uit de 3,14-serie in de schijnwerpers te zetten, zonder ze te verbergen achter afbeeldingen of grafische elementen. Door een minimalistische en eenvoudige benadering te volgen, toont het label alleen de echte kenmerken van deze natuurlijke wijnen, zoals je ze zou kunnen vinden in het notitieboekje van een oenoloog.

Het ontwerp van Maria Stylianaki voor 314 Pi is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Verpakkingsontwerp in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Het ontwerp van 314 Pi illustreert uitstekende expertise en innovatie, en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Beeldcredits: Afbeelding 1: Maria Stylianaki, 314 wijnlabel, 2018 Afbeelding 2: Maria Stylianaki, 314 wijnlabel, 2018 Afbeelding 3: Maria Stylianaki, 314 wijnlabel, 2018 Afbeelding 4: Maria Stylianaki, 314 wijnlabel, 2018 Afbeelding 5: Maria Stylianaki, 314 wijnlabel, 2018

Auteursrechten: Deep blue design / Maria Stylianaki


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maria Stylianaki
Afbeeldingscredits: image #1: Maria Stylianaki, 314 wine label, 2018 image #2: Maria Stylianaki, 314 wine label, 2018 image #3: Maria Stylianaki, 314 wine label, 2018 image #4: Maria Stylianaki, 314 wine label, 2018 image #5: Maria Stylianaki, 314 wine label, 2018
Projectteamleden: Maria Stylianaki
Projectnaam: 314 Pi
Projectklant: Maria Stylianaki


314 Pi IMG #2
314 Pi IMG #3
314 Pi IMG #4
314 Pi IMG #5
314 Pi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp