Belight Camp House: Een Nieuwe Visie op Kampeercomfort

Renovatieproject door Kefeng Sun combineert natuur en innovatie

Diep in de bossen, waar de natuur regeert en de stad slechts een echo is, heeft Kefeng Sun een oud boswachtershuis omgetoverd tot een modern toevluchtsoord voor kampeerders. Het Belight Camp House, gelegen in het schilderachtige Jingshan, Hangzhou, China, is een meesterwerk van renovatie dat de grenzen tussen architectuur en natuur vervaagt.

De transformatie van het Belight Camp House is een verhaal van hergebruik en herinterpretatie. De oorspronkelijke structuur, ooit een toevluchtsoord voor boswachters, heeft een nieuwe bestemming gekregen als kloppend hart van een kampeerterrein. Kefeng Sun heeft de interne ruimtes opnieuw ontworpen met behoud van de bestaande structuur, waarbij functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan.

De buitenkant van het gebouw is een kunstwerk op zich. Omhuld met geborsteld golvend roestvrij staal, weerspiegelt het de kleuren en vormen van de omgeving op een abstracte manier. Deze 'huid' van het gebouw fungeert als een impressionistisch canvas, dat de wisselende lichtval en seizoenskleuren van de ceders vastlegt. Het contrastrijke materiaalgebruik zorgt voor een dialoog met de omgeving en versterkt de beleving van de natuur.

De renovatie omvatte 700 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen. Het dak en de hoofdstructuur bleven intact, terwijl de begane grond een transformatie onderging met een gevel van houten stammen, afkomstig uit het omliggende bos, en roestvrijstalen gaas. Deze combinatie van materialen zorgt voor een natuurlijke overgang tussen het gebouw en de omgeving, en benadrukt de lokale identiteit van het kamp.

De binnenruimtes zijn ontworpen met het oog op de gebruiker. De grotere gebouwen bieden ruimte voor diensten zoals kleedkamers en douches, terwijl de kleinere gebouwen zijn omgevormd tot commerciële ruimtes met een gedeeltelijk glazen plafond. Samen met een buitenzwembad en een platform vormen ze de centrale activiteitenzone van het kamp.

De natuurlijke omgeving is zorgvuldig bewaard gebleven. Alle bomen, waaronder watercipressen, dennen en kamfer, zijn intact gebleven, en de oorspronkelijke dichtheid van de locatie is gerespecteerd. De toevoeging van een zwembad en de keuze voor bodembedekkers zoals grind, gazon en riet versterken de natuurlijke en oorspronkelijke ecologie van de plek.

De renovatie van het Belight Camp House heeft niet alleen een comfortabele ondersteuning geboden voor kampeerders, maar ook een unieke en interessante architecturale omgeving gecreëerd die diverse activiteiten aantrekt. Van kunsttentoonstellingen tot bruiloften en bedrijfsevenementen, de locatie is volledig gerevitaliseerd. Het project, dat in december 2022 werd voltooid, is een toonbeeld van hoe innovatief ontwerp en respect voor de natuur hand in hand kunnen gaan.

Het Belight Camp House is bekroond met de Iron A' Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het project is geprezen om de integratie van beste praktijken uit de industrie en bekwame technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: KEFENG SUN
Afbeeldingscredits: Photo credits: Situxiangyin
Projectteamleden: KEFENG SUN
Projectnaam: Renovation of Belight Camp House
Projectklant: Belight Manor


Renovation of Belight Camp House IMG #2
Renovation of Belight Camp House IMG #3
Renovation of Belight Camp House IMG #4
Renovation of Belight Camp House IMG #5
Renovation of Belight Camp House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp