Anji Creatief Design Centrum: Harmonie tussen Stad en Platteland

Atelier Deshaus verbindt urbane innovatie met landelijke charme

In de glooiende theevelden van Anji onthult Atelier Deshaus een architectonisch meesterwerk dat de grenzen tussen stad en platteland doet vervagen. Het Anji Creatief Design Centrum (ACDC) staat als een symbool van duurzame integratie en innovatieve gemeenschapsruimte.

Het ontwerp van het ACDC is geïnspireerd door de natuurlijke contouren van het landschap, waarbij de horizontale ruimtelijke ordening een uitbreiding lijkt van de stedelijke omgeving. Tegelijkertijd voegt het verticaal een golfbeweging toe aan het al golvende terrein. Dit zorgt niet alleen voor een functionele ruimte, maar benadrukt ook de kenmerken van het oorspronkelijke terrein, waardoor bezoekers zich vrij kunnen bewegen. De openbare ruimte sluit aan bij de lokale landbouwproductie en fungeert als een verlengstuk van het platteland, wat bijdraagt aan de duurzaamheid ervan.

Het project streeft ernaar een nieuw type gedeelde ruimte te creëren die zowel de lokale gemeenschap dient als stedelijke groepen aantrekt. Hierdoor ontstaat een publieke ruimte die stedelijke en landelijke gebieden met elkaar verbindt. De ACDC is ontworpen met een flexibele benadering, waarbij ruimtes van verschillende groottes over het golvende terrein zijn verspreid en verbonden met gangen. Zo bieden de twee groepen van collectieve ruimtes, zoals openbare diensten, co-working, innovatielabs, een bibliotheek en een café, onderdak aan diverse programma's en activiteiten.

De realisatie van dit project omvat een innovatief beplant dak dat opgaat in het landschap. Slanke stalen kolommen en glazen gordijngevels ondersteunen gewelfde daken, die een betoverend visueel effect creëren, gekenmerkt door een sierlijk zachte silhouet en een etherische sfeer. Samen met de verbindende gangen en de door Zen geïnspireerde binnenplaatsen, ligt de architectuur laag in het natuurlijke landschap en harmonieert het met de betoverende west-zuidelijke Witte Thee Berg.

De technische specificaties van het ontwerp omvatten een landoppervlakte van 18.450 vierkante meter en een vloeroppervlakte van 9.388 vierkante meter. De capaciteitsgebouwen beslaan 8.044 vierkante meter, met een ondergronds gebouwoppervlak van 344 vierkante meter. Het Witte Thee Museum en het Shang Ma Kan Museum zijn ook onderdeel van dit project, met respectievelijk 4.683 en 3.705 vierkante meter landoppervlakte.

Het ontwerp faciliteert interactie door middel van openbare diensten, co-working, innovatielabs, bibliotheken, cafés en andere collectieve ruimtes. Het architectonisch ontwerp past zich aan de topografie aan en houdt rekening met de traditionele indeling van de gangen en binnenplaatsen. Bezoekers kunnen vrij rondlopen op de verhoogde gangen. Het ontwerp creëert een interactieve ruimte waarin meerdere functies samenkomen, waardoor digitale nomaden en creatievelingen kunnen werken, studeren, tentoonstellingen bezoeken en seminars bijwonen.

Voltooid in juli 2022, is het ACDC gelegen in Xilong Village, Anji County, Zhejiang Province, een beroemd witte thee producerend gebied in China. Het project, met een bruto vloeroppervlakte van 8320 vierkante meter, streeft ernaar de modernisering van het Chinese platteland te bevorderen door middel van ontwerp en creativiteit. Terwijl het concept van stedelijke gemeenschappen en de stedelijke bevolking naar het platteland wordt gebracht, streeft het ernaar de stedelijke en landelijke gebieden met elkaar te verbinden.

Het ontwerp is bekroond met de Gouden A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuurontwerp in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke producten en ideeën die de kunst, wetenschap, ontwerp en technologie vooruit helpen en een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke eigenschappen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Anjihood
Afbeeldingscredits: Anjihood
Projectteamleden: Atelier Deshaus Anjihood (Curating Team)
Projectnaam: Anji Creative Design Center
Projectklant: Anjihood


Anji Creative Design Center IMG #2
Anji Creative Design Center IMG #3
Anji Creative Design Center IMG #4
Anji Creative Design Center IMG #5
Anji Creative Design Center IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp