Shenzhen Kunst Museum: Een Nieuw Cultureel Hart

KSP Engel en Zhubo Design onthullen serene culturele oase

In het bruisende Shenzhen verrijst een nieuw kunst- en cultuurpaleis dat rust en sereniteit uitstraalt. Het Shenzhen Art Museum, ontworpen door KSP Engel en Zhubo Design, belooft een toevluchtsoord te worden voor kunstliefhebbers en een stimulans voor culturele uitwisseling.

Het Shenzhen Art Museum, strategisch gelegen in een drukke vervoersknooppunt, is ontworpen met het doel een sfeer van kalmte te creëren in de hectische stadsomgeving. De architecten zien de twee hoofdgebouwen als een paar handen die de centrale ruimte omsluiten, wat een gevoel van kostbaarheid en bescherming geeft. Deze 'handen' staan ook symbool voor de verbinding tussen mensen en brengen individuen met diverse culturele achtergronden samen, wat creativiteit en culturele uitwisseling bevordert.

Wat dit ontwerp onderscheidt, is de visie van de hoofdarchitect dat grootschalige culturele gebouwen zoals kunstmusea en bibliotheken niet alleen culturele façades van een stad moeten zijn, maar ook functionele plekken die de gemeenschap dienen. Het project bevindt zich op een sleutellocatie in Shenzhen, omringd door dichtbevolkte woon- en kantoorgebieden. Het hart van het project is daarom het creëren van een openbaar platform voor culturele uitwisseling, wat de culturele levendigheid van de regio in de toekomst verder zal stimuleren.

De gevel maakt gebruik van een dubbele laag gordijnwandsysteem, wat verschillende binnenruimte-effecten voor de twee gebouwen creëert en tegelijkertijd bijdraagt aan duurzame ontwikkelingsdoelen door de koellast te verminderen en energie te besparen. De gehele gevelunit is bevestigd aan de buitenkant van de hoofdstructuur van het gebouw via een substructuur. Het project is gebouwd met behulp van geprefabriceerde constructie en het uitkragende dak van het kunstmuseum maakt gebruik van een vakwerkstaalconstructie.

De totale landoppervlakte bedraagt 39.804,03 vierkante meter, met een totale bouwoppervlakte van 141.524,59 vierkante meter. Het project heeft een bouwhoogte van 40,15 meter en bestaat uit 6 verdiepingen. Het ontwerp omvat een kunstmuseum en een bibliotheek, beide gekenmerkt door esthetische educatie, een oversized uitkragend dak en een driedimensionale bibliotheek.

Het Shenzhen Art Museum en de bijbehorende bibliotheek zijn ontworpen als 'publieke woonkamers' waar mensen graag vertoeven. Bezoekers kunnen pauzeren en genieten van lokale en internationale tentoonstellingen in de koele en rustige atriumruimte. De publieke aard van het project zorgt voor meer affiniteit. De brede deelname van het publiek heeft de popularisering van esthetische educatie en de verspreiding van cultuur bevorderd, waardoor de waarde van culturele locaties aanzienlijk is verhoogd en de oorspronkelijke intentie van de ontwerpers beter is gerealiseerd.

Het project, gestart in 2015 en voltooid in 2023, is gelegen in het Longhua District van Shenzhen. Het ontwerp moest rekening houden met de integratie en het delen van de gebouwruimte met de omliggende gebieden, wat een belangrijk aspect was in de planning en het ontwerp van het project.

De grootste uitdaging was het realiseren van het grote uitkragende dak van het kunstmuseum, dat een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante meter beslaat. De bibliotheek van Shenzhen North Branch is de eerste bibliotheek in China met een grote ondergrondse intelligente driedimensionale boekenstapel, met een oppervlakte van 2.600 vierkante meter en een plafondhoogte van 22,5 meter.

Gelegen in de laagbouw zakenwijk van Shenzhen North Railway Station, nabij het metrostation Hongshan in het Longhua District, is de architectonische vorm van het project als samengevoegde handen, die verschillende niveaus van openbare platforms creëren tussen de twee gebouwen. Deze platforms breiden de functie van het gebouw uit, terwijl de verhoogde ruimte het beschermt tegen de stadsdrukte en het dak erboven schaduw biedt, waardoor een comfortabele sfeer ontstaat.

RAWVISION studio en Qiao Zhong hebben de intellectuele eigendomsrechten en auteursrechten voor het visuele materiaal van dit ontwerp. Het Shenzhen Art Museum is bekroond met de prestigieuze Platinum A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouwen en Structuurontwerp in 2024.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zhubo Design
Afbeeldingscredits: RAWVISION studio, Qiao Zhong
Projectteamleden: Jürgen Engel, Qiao Zhong, Baosen Zhao, Xiang Fu, Ning Xian, Qiushi Hao, Johannes Reinsch, Christian Eichinger, Ulf Gatzke, Martin Schelleis, Nadina Bergemann, Shengnan Gao ,Xin Huang, Wenhang Xiao, Yuping Lin, Yisheng Li, Xixi Fu, Hanlu Zhong, Thomas Busse, Marcus Lauber, Hua Liang, Jakob Hense,Ran Liu, Yixiang Li, Haipeng Wang, Yashuai Li, Xiangfei Zheng, Robert Pruim, Yun Song, Huiying Zhou, Hongliang Wang, Yang Rong, Feng Xu, Xu Zhu ,Dianru Jiang, Ruixing Ding,Qi Zuo, Chaonan Lin, Zushou Zhou
Projectnaam: Shenzhen Art Museum
Projectklant: Zhubo Design


Shenzhen Art Museum IMG #2
Shenzhen Art Museum IMG #3
Shenzhen Art Museum IMG #4
Shenzhen Art Museum IMG #5
Shenzhen Art Museum IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp