Ariake Garden: Een Groen Winkelcomplex in Tokyo

Een unieke fusie van architectuur en groen

De bevolking van het Ariake-gebied in Koto Ward groeit snel en naar verwachting zal de bevolking de komende 15 jaar met ongeveer 30.000 mensen toenemen. In het gebied waar wolkenkrabbers aan de baai zijn gevestigd, zijn er echter weinig groene pleinen waar je kunt ontspannen in de stad en zijn er niet genoeg voorzieningen om het leven van de lokale bewoners te ondersteunen. In tegenstelling tot de omliggende gebouwen die verticaal zijn geplaatst, heeft deze faciliteit een groot grasveld dat zich in een vlak verspreidt, en door terrassen van verschillende groottes in meerdere lagen te bouwen, plannen we een verscheidenheid aan ontspanningsplekken. We hebben een nieuwe leefbasis voorgesteld die de omliggende faciliteiten en regio's verbindt met meer dan 200 winkels.

Ariake Garden is een uniek winkelcomplex ontworpen door Shohei Sekiguchi. Het complex is gelegen in het Ariake-gebied in Tokyo en is ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende bevolking van het gebied en de behoefte aan groene ruimtes in de stad. Wat dit ontwerp onderscheidt van andere winkelcomplexen is de integratie van groen in de architectuur.

De faciliteit heeft een grote grasvlakte die zich over het terrein verspreidt en meerdere terrassen van verschillende groottes die zorgen voor verschillende ontspanningsplekken. Het "groene gordijn" is een stapel van plantenbakken met meerdere bomen, wat een symbool is van het gebouw. Daarnaast is er een "groene ring" van gelamineerde plantenbakken bij de hoofdingang, die zorgt voor een groene en lichte sfeer. Deze fusie van groen en architectuur creëert een unieke en indrukwekkende omgeving waar bezoekers kunnen ontspannen en de natuur kunnen ervaren.

Met een totale oppervlakte van meer dan 80.000 m2 is Ariake Garden een van de grootste winkelcomplexen in Tokyo. Het biedt meer dan 200 winkels en diverse voorzieningen. Het ontwerp legt de nadruk op groen en minimaliseert het gebruik van reclameborden, waardoor de architectuur zelf een blikvanger wordt. Het gebouw is zorgvuldig ontworpen om in harmonie te zijn met de omgeving en de omliggende gebouwen.

Het ontwerpproces van Ariake Garden bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Het team moest ervoor zorgen dat de groene elementen van het ontwerp niet werden belemmerd door de architectuur. Ze hebben ook rekening gehouden met zaken als waterbehandeling voor de planten, de juiste bodemdikte voor verschillende boomsoorten en het selecteren van planten die geschikt zijn voor de omgeving. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan de details, zoals het automatische irrigatiesysteem en het creëren van ruimte voor onderhoud van de beplanting.

Ariake Garden is gelegen in het Ariake-gebied in Tokyo en is onderdeel van de ontwikkelingszone "National Strategic Special Zone" voor de Olympische Spelen van 2020. Het project duurde van 2017 tot januari 2020.

Het ontwerp van Ariake Garden is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Design in 2022. Deze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en technische vaardigheden en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Ariake Garden is niet alleen een winkelcomplex, maar ook een groene oase in het hart van Tokyo. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om te ontspannen te midden van de drukte van de stad en te genieten van de natuurlijke omgeving. Met zijn unieke fusie van architectuur en groen is Ariake Garden een voorbeeld van innovatief en duurzaam ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shohei Sekiguchi
Afbeeldingscredits: Photo Copy rights: S .Inc,Nacasa & Partners Inc.
Projectteamleden: Hiroyoshi Takakura, Toshiyuki Maeda,Kentarou Minami.
Projectnaam: Ariake Garden
Projectklant: Shohei Sekiguchi


Ariake Garden IMG #2
Ariake Garden IMG #3
Ariake Garden IMG #4
Ariake Garden IMG #5
Ariake Garden IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp