De Oiso Hillside Villa: Een samenspel van architectuur en natuur

Krista Drumeva Watanabe creëert een unieke woonervaring met haar innovatieve villa ontwerp

In de heuvels van de Kanagawa prefectuur in Japan, heeft architect Krista Drumeva Watanabe een residentiële villa ontworpen die de grenzen tussen binnen en buiten vervaagt. De Oiso Hillside Villa, bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2023, is een prachtig voorbeeld van hoe architectuur en natuur kunnen samensmelten tot een harmonieus geheel.

De inspiratie voor de villa kwam voornamelijk van het landschap zelf. Omgeven door bergen en heuvels en gelegen op een verhoogd plateau, bood de locatie een unieke kans om een woning te creëren die zich aanpast aan haar omgeving. De verschillende niveaus van de villa, van de keuken en eetkamer tot de woonkamer en het terras, volgen de natuurlijke helling van het land.

Wat de Oiso Hillside Villa onderscheidt van andere ontwerpen, is de manier waarop het de omringende natuur omarmt. In plaats van het terrein te nivelleren voor de bouw, is de villa ontworpen om zich aan te passen aan het landschap. Dit resulteerde in een dynamische ruimte met verschillende niveaus, een hoog plafond boven een verzonken gespreksruimte en een terras op drie niveaus. De overwegend houten interieurs en enkele antieke accentstukken versterken het gevoel van verbondenheid met de natuur.

De villa maakt gebruik van de SE-structuur, een Japanse seismisch resistente methode die houten stijve framestructuren gebruikt. Hierdoor kon een open concept gerealiseerd worden dat normaal gesproken alleen haalbaar zou zijn met kostbare stalen constructies. De villa beslaat 138 vierkante meter, exclusief de werkplaats en parkeerruimte op straatniveau, en heeft een terras van ongeveer 70 vierkante meter.

De interactie tussen de villa en de omringende natuur is een belangrijk aspect van het ontwerp. De dynamische ruimtes binnen de villa weerspiegelen de rust en vrede van de natuur, waardoor bewoners kunnen genieten van het prachtige landschap vanuit elk punt in het huis.

De bouw van de villa vond plaats tussen de herfst van 2020 en het voorjaar van 2022. Het belangrijkste onderzoek voor het project was gericht op de locatie. Gezien de ligging van de villa tussen de heuvels en bergen, was het essentieel om een seismisch- en aardverschuivingsbestendige structuur te creëren. Dit werd bereikt door het gebruik van gewapend beton en de SE-methode.

De grootste uitdaging voor de architect was om een huis te ontwerpen dat kon functioneren als een woning, kantoor en werkplaats, zonder dat de verschillende ruimtes geïsoleerd aanvoelden. Het resultaat is een ruimte die vloeiend overgaat van wonen naar werken, zonder het gevoel te geven dat men zich op dezelfde plek bevindt.

De Oiso Hillside Villa is een prachtig voorbeeld van hoe architectuur en natuur samen kunnen werken om een unieke woonervaring te creëren. Het is een eerbetoon aan de schoonheid van het Japanse landschap en een bewijs van de innovatieve visie van architect Krista Drumeva Watanabe.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Krista Watanabe
Afbeeldingscredits: Photography by Nacasa and Partners
Projectteamleden: Krista Watanabe
Projectnaam: Oiso Hillside
Projectklant: Krista Watanabe


Oiso Hillside IMG #2
Oiso Hillside IMG #3
Oiso Hillside IMG #4
Oiso Hillside IMG #5
Oiso Hillside IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp