Arena Shumen: Een Multifunctionele Sportzaal met een Iconisch Ontwerp

Een Uniek Architectonisch Meesterwerk in Shumen

Deze tekst beschrijft het ontwerp en de kenmerken van Arena Shumen, een multifunctionele sportzaal ontworpen door Kalloyan Kollev. Het gebouw is een iconisch meesterwerk dat niet alleen functioneel is, maar ook een symbool van de stad Shumen.

Arena Shumen is een multifunctionele sportzaal die is ontworpen om een organisch, iconisch en gedenkwaardig beeld te creëren dat een van de symbolen van de stad zal worden. Het ontwerp is gebaseerd op het economisch haalbaar maken van de interieurruimtes in de exterieurvolumes. Het resultaat is een complexe, functionele flexibiliteit in een herkenbare architectonische vorm.

De sportzaal is gelegen op een terrein van 55.600 vierkante meter en maakt deel uit van een ambitieus project voor de ontwikkeling van een multifunctioneel woongebied rondom de sportzaal en een vijfsterrenhotel. Het gebouw heeft verschillende functionele ruimtes, waaronder een tribunegebied, een sport- en trainingsblok, een persruimte en een technische zone. Het is ontworpen als een multifunctionele sportzaal met een capaciteit van maximaal 2400 toeschouwers en voldoet aan alle internationale normen van sportfederaties.

De constructie van het gebouw bestaat uit monolithisch, balkgewapend beton met een stalen dak. De gebogen gevelmuren, die voor de contour van de platen uitsteken, zijn opgelost met een metalen constructie die aan de betonnen structuur van het gebouw is bevestigd. Het dak is gemaakt van staal met een maximale ondersteuningsafstand van 45,50 meter.

Arena Shumen is niet alleen een sportzaal, maar ook een belangrijk sociaal centrum in de stad. Na de opening is het uitgegroeid tot een van de meest interessante en levendige gebouwen in Shumen. De gemeenschap gebruikt het niet alleen voor sportevenementen, maar ook voor diverse sociale activiteiten en tentoonstellingen.

Het ontwerpproces van Arena Shumen was een uitdaging vanwege de historische lagen en sociale betrokkenheid van de locatie. Het doel was om een emblematisch gebouw te creëren dat een symbool van de stad zou worden. Het project begon in februari 2017 en werd voltooid in mei 2018. Een team van meer dan 30 ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars heeft bijgedragen aan het ontwerp.

Arena Shumen is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met zijn unieke architectonische ontwerp en multifunctionaliteit is Arena Shumen een opvallend en indrukwekkend gebouw dat zowel functioneel als esthetisch voldoet aan de behoeften van de stad Shumen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kalloyan Kollev
Afbeeldingscredits: All the images are taken by arch. Kalloyan Kollev
Projectteamleden: Arch. Kalloyan Kollev
Projectnaam: Arena Shumen
Projectklant: Kalloyan Kollev


Arena Shumen IMG #2
Arena Shumen IMG #3
Arena Shumen IMG #4
Arena Shumen IMG #5
Arena Shumen IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp