Expo Village Plot B: Een Ecologische Woonwijk met Tijdloze Charme en Modernisme

Een Project van Shanghai Huayuan Industrial Co., Ltd.

Inleiding

De Expo Village Plot B is gelegen aan de oostelijke oever van de Huangpu-rivier in Shanghai en draagt de "herinneringen aan Expo 2010" met zich mee. Het behoudt de bestaande stedelijke structuren en gevels van het Shanghai Expo Village en maakt gebruik van de groene ruimtes tussen de gebouwen en openbare landschapsbronnen om een ecologische, groene woonontwikkeling te creëren met een tijdloze charme en modernisme.

Door ordening te brengen in ruimtes, licht en structuren, krijgt de woonwijk een rustig en elegant imago. Aan de ene kant integreert het ontwerp een reeks ruimtes die variëren met licht en structuren, om toekomstige bewoners een betere zintuiglijke ervaring te bieden. Aan de andere kant maakt het gebruik van kenmerkende architectonische ontwerptaal en combineert het culturele en artistieke elementen in de structuur.

De gevelontwerpen maken gebruik van rigoureuze en moderne architectonische taal en weerspiegelen de structuren van de bestaande gebouwen in het Expo Village. De gevels tonen een geheel nieuw woonconcept en passen binnen de trend van mensvriendelijk ontwerp. Glas en aluminium panelen worden gebruikt als hoofdmateriaal, wat zorgt voor een licht visueel effect. Het modulaire gevelontwerp helpt het gevoel van volume te verminderen en zorgt voor eenheid in de architectonische expressie. Het glas en de balkons brengen overvloedige frisse lucht, zonlicht en uitzicht op de rivier naar binnen.

De gebouwen zijn georganiseerd rondom het perceel, waardoor een lagere skyline aan de westkant en een hogere skyline aan de oostkant ontstaat en een continue, complete stedelijke ruimte wordt gecreëerd. Binnen de toekomstige gemeenschap is er een meerlaagse groenindeling en worden de privéruimtes tussen de openbare ruimtes en de woongebouwen op passende wijze verdeeld. Daarnaast maakt het ontwerp gebruik van de hoogteverschillen van verschillende lagen ruimte om een tuinachtige leefgemeenschap te creëren.

Om een rustige, elegante leefomgeving te creëren, begint het openbare ruimtelijke ontwerp bij de ervaring van bewoners bij thuiskomst. Een binnenplaats met beplanting en waterscape fungeert als de voorhof van de ontvangstlobby, verbindt met de voorhof van het clubhuis via een landschapsgang en strekt zich uit naar een verdiepte binnenplaats via trappen. De ruimtelijke ordening die openheid en beslotenheid combineert, stimuleert de emoties van bewoners volledig. Gemengde beplanting en waterscape creëren een rustige, verfijnde sfeer met meerdere lagen.

Het project begon op 1 januari 2019 en werd voltooid op 31 december 2022. Het is gelegen aan South Pier Street, Pudong New District, Shanghai, China. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en de gebouwen zijn georganiseerd rondom het perceel. Er is veel groen aanwezig, met een groenpercentage van 35%, wat resulteert in een afgesloten tuinachtige leefgemeenschap. Zes 8-verdiepingen tellende woningen zijn langs de rivier aan de westkant geplaatst, terwijl woningen met 19 tot 22 verdiepingen zijn georganiseerd langs Xueye Road aan de oostkant, waardoor een lagere westelijke skyline en een hogere oostelijke skyline ontstaat en een continue en complete stedelijke ruimte, een eenvoudige skyline en een open stedelijke ruimte.

Het ontwerp van de Expo Village Plot B kende enkele uitdagingen, aangezien de bestaande gebouwen op het terrein ooit deelnemers van Expo 2010 ontvingen. De "herinneringen aan Expo 2010" die het land met zich meedraagt, zijn exclusief voor Shanghai en degenen die het succes van Expo 2010 hebben meegemaakt. Het creëren van een moderne leefomgeving in Shanghai, het creëren van een kenmerkende stedelijke contouren en het optimaal benutten van het prachtige uitzicht op de Huangpu-rivier zijn de kernkwesties die doorlopen in de masterplanning van het project en het ontwerpconcept van het torengebouw.

De Expo Village Plot B is bedoeld om een moderne woonwijk te creëren door nieuwe ontwerpidëen en technieken toe te passen. Het behoudt de oorspronkelijke structuren en oppervlakken van het Shanghai Expo Village, stelt een redelijke functionele indeling vast en maakt gebruik van de groene ruimtes tussen de gebouwen en openbare landschapsbronnen om een ecologische, groene, schaalvriendelijke en natuurlijke woongemeenschap te creëren.

Het ontwerp van de Expo Village Plot B heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatieve ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shanghai Huayuan Industrial Co., Ltd.
Afbeeldingscredits: N/A
Projectteamleden: Zhao Ying, Zhang Yang, Zhong Sheng, Sun Changyue, Zhang Rui, Zhao Yi
Projectnaam: Expo Village Plot B
Projectklant: Shanghai Huayuan Industrial Co., Ltd.


Expo Village Plot B IMG #2
Expo Village Plot B IMG #3
Expo Village Plot B IMG #4
Expo Village Plot B IMG #5
Expo Village Plot B IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp