Qinglong Ting: Een Innovatieve Landschapspaviljoen door Xiaomao Cao

Herdefiniëring van Waterinfrastructuur en Landelijke Revitalisatie

Gelegen in een idyllisch dorp in Dangyang, Hubei, is het Qinglong Ting Landschapspaviljoen een innovatief project dat de privé-enclave van de Gonghe-waterfabriek omvormt tot een openbare ruimte. Deze transformatie dient als katalysator voor de revitalisatie van de buitenwijken en de verbetering van de levensstandaard in agrarische gemeenschappen.

De inspiratie voor het ontwerp kwam voort uit een diepgaand onderzoek ter plaatse, waarbij een doordringende gemeenschappelijke activiteit werd ontdekt die de dorpelingen verenigt - het vertoeven. Architecturale elementen in de lokale gebouwen van dit gehucht vertonen een prominente vergroting van de veranda nabij de ingang. Deze verlengde overhangen verbinden naadloos, waardoor een uitnodigende ruimte ontstaat waar inwoners deelnemen aan solitaire reflectie, deelnemen aan gezellige groepsdiscussies of deelnemen aan levendige rondes van kaartspellen onder het ononderbroken onderdak van de continue dakranden.

Om het volume van het dak te vergroten en het vertoeven te bevorderen, bevat het ontwerp een stalen en houten raamwerk. Een 20 meter lange lichtstraat is verspreid over het 35 meter lange dak, waardoor de waargenomen massa wordt verminderd terwijl de bomen van de site worden behouden en er meer zonlicht binnenkomt. Een reeks schuin geplaatste kolommen draagt behendig het primaire gewicht van de structuur. Het verheffen van de zuidelijke dakrand met 50 centimeter boven de grond benadrukt de silhouet van het dak, waardoor het hele systeem een zwevend uiterlijk krijgt.

In plaats van vast te houden aan een conventioneel paviljoenontwerp, deconstrueert dit project het gebouwtype in twee essentiële structurele componenten: het dak en het podium. Het dakgedeelte helt naar het zuiden, in overeenstemming met het terrein en vormt een continue gang. Daarentegen helt het podium naar het noorden, versmelt met het entreeplein en verandert het in een verhoogd uitkijkpunt voor hemelswaarneming. Door deze herdefinitie van het dak en het podium creëert het ontwerp twee verschillende maar harmonieuze kijkervaringen - de ene dynamisch en de andere statisch.

Ons ontwerp is voortgekomen uit de overweging van de wisselwerking tussen de gebouwde vorm en zijn natuurlijke context. In plaats van zich alleen maar aan te passen aan het landschap, erkenden we dat het paviljoen, als een door de mens gemaakt object, inherent contrasteert met de site, ongeacht de samenstelling van het volume. Deze juxtapositie, in plaats van te worden gezien als een belemmering, wordt omarmd als een katalysator voor het smeden van een nieuwe relatie. Daarom introduceert ons ontwerp een alternatieve manier van gebruik, observatie en interpretatie van de omgeving, waardoor de algehele ervaring wordt verrijkt.

De uitdagingen van het ontwerp waren talrijk en omvatten zowel creatieve als technische aspecten. De dorpelingen speelden een actieve rol in het ontwerpproces. Aanvankelijk omvatte het concept voor de stalen kolommen het blootstellen van alle structurele elementen om de architectonische tectoniek te accentueren. De bewoners gaven echter hun voorkeur tegen het blootgestelde staal, omdat ze het visueel onaantrekkelijk vonden. Als gevolg hiervan werden alle stalen structuren ingekapseld in timmerwerk. Dit voorbeeld illustreert de talrijke dialogen die plaatsvonden gedurende het ontwerpproces. Uiteindelijk belichaamt de gerealiseerde ruimte de unieke interpretatie en invloed van de dorpelingen op het ontwerp.

Dit project is een prachtig voorbeeld van het transformatieve potentieel van architectuur om de relatie met de natuurlijke wereld opnieuw te bedenken. De erkenning door de ontwerpers van het inherente contrast tussen het paviljoen en zijn site, en hun omarming van deze juxtapositie als een katalysator voor het smeden van een nieuwe relatie, benadrukken een verfijnd begrip van de wisselwerking tussen de gebouwde vorm en zijn natuurlijke context.

De intellectuele eigendomsrechten behoren toe aan de Huazhong University of Science and Technology en FOG Architecture Studio. Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Architecture, Building and Structure Design Award in 2023 gewonnen. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het opnemen van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Cao Xiaomao
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Liu Xinghao INSPACE, Pavilion Roof Profile, 2022 Image #2: Photographer Liu Xinghao INSPACE, Aerial View, 2022 Image #3: Photographer Liu Xinghao INSPACE, Overall View, 2022 Image #4: Photographer Liu Xinghao INSPACE, Roof View, 2022 Image #5: Photographer Liu Xinghao INSPACE, Corridor View, 2022
Projectteamleden: Cao Xiaomao
Projectnaam: Qinglong Ting
Projectklant: Cao Xiaomao


Qinglong Ting IMG #2
Qinglong Ting IMG #3
Qinglong Ting IMG #4
Qinglong Ting IMG #5
Qinglong Ting IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp