Marche Vison: Een Symbool van Regionale Samenwerking

Tomoya Akasaka's Architecturale Visie op Lokale Markt

In de architectuur van Marche Vison, ontworpen door Tomoya Akasaka, komen natuur en commercie samen in een harmonieuze symfonie die de essentie van de lokale cultuur belichaamt.

Regen en zonlicht, de levensbronnen voor gewassen, hebben de inspiratie gevormd voor het ontwerp van Marche Vison. De uitgestrekte daken, die de energie-absorptie symboliseren, zijn een moderne interpretatie van de watercyclus en strekken zich uit over het terrein. De ondersteunende structuren van deze daken zijn geïnspireerd door de herhalende torii-poorten van de Akone Yashiro Shrine, een symbool van gebeden voor overvloedige oogsten en bloeiende handel, passend bij een faciliteit die lokale producten promoot.

Marche Vison onderscheidt zich door haar focus op regionale samenwerking via voedsel. Het gaat verder dan een traditionele boerenmarkt door eetgelegenheden te promoten die regionale innovatie stimuleren. Onder het symbolische dak, dat de verbinding tussen hemel en aarde voorstelt, creëert Marche Vison een levendig landschap waar de dynamiek van de handel en de rust van de natuur samenkomen.

De constructie is opgedeeld in vier vleugels, verbonden door hellingen, met een uniforme ruimte dankzij continu uitgelijnde houten frames. De vormgeving van het gebouw tot aan het grote dak creëert een uitgestrekt landschap. Onder dit dak bevinden zich kleinere volumes die een divers wandelgebied vormen met een doolhofachtig netwerk van steegjes en pleinen.

Marche Vison is niet alleen een ontmoetingsplek maar ook een voorbeeld van duurzaamheid. De open daken laten bezoekers de seizoenen ervaren en verminderen energieverbruik. De 'regengordijnen' die van de dakranden druppelen en de lokale houten louvres voegen warmte en harmonie toe, terwijl ze de natuurlijke schoonheid van de regio beschermen en promoten.

De uitdaging bij het ontwerp was het commerciële potentieel te balanceren met het behoud van de unieke 'genius loci' van de locatie. Het ontwerp integreert naadloos met de promotie van lokale industrie en zorgt voor duurzame voorspoed. De natuurlijke omgeving werd zorgvuldig in het ontwerp opgenomen, waarbij rekening werd gehouden met zaken als bewegwijzering en verlichting.

Marche Vison, geopend in 2021 in Taki, Mie prefectuur in Japan, is een toonbeeld van toegankelijkheid en behoud van een authentieke bergervaring. De structuur, verdeeld in vier gebouwen, maakt gebruik van getrapte platforms verbonden met hellingen. De continue dakranden creëren een lang, neerstortend gordijn van regen, wat bijdraagt aan een diepere verbinding met de natuur.

Deze baanbrekende architectuur van Tomoya Akasaka is bekroond met de prestigieuze Platinum A' Design Award in 2024, een erkenning voor wereldklasse, uitzonderlijke en zeer innovatieve ontwerpen die bijdragen aan het welzijn van de samenleving.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tomoya Akasaka
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer ToLoLo Studio, Variations, 2021. Image #2: Photographer ToLoLo Studio, Variations, 2021. Image #3: Photographer ToLoLo Studio, Variations, 2021. Image #4: Photographer ToLoLo Studio, Variations, 2021. Image #5: Photographer ToLoLo Studio, Variations, 2021.
Projectteamleden: Tomoya Akasaka
Projectnaam: MRC Vison
Projectklant: Orga-Lab


MRC Vison IMG #2
MRC Vison IMG #3
MRC Vison IMG #4
MRC Vison IMG #5
MRC Vison IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp