Gospel: Een Uniek Kerkontwerp dat Chinese en Christelijke Elementen Combineert

Een Ontwerp van Shi Zhe Lo

Inleiding

De Gospel is een uniek kerkontwerp dat gelegen is in een stad aan zee. Het exterieur van de kerk is vormgegeven als een Chinees scherm en twaalf pilaren symboliseren niet alleen de kracht van de wind, maar ook de Twaalf Stammen van Israël. Ontwerper Shi Zhe Lo heeft met dit ontwerp de relatie tussen mensen en de kerk willen versterken door deze elementen te combineren.

Ontwerper Shi Zhe Lo heeft zich laten inspireren door de Twaalf Stammen van Israël, die een belangrijke rol spelen in het christendom. Daarnaast is Christus de redder en rechter van de wereld. Om de relatie tussen mensen en de kerk te versterken, heeft de ontwerper deze elementen samengebracht in zijn ontwerp.

De Gospel is een kerkproject gelegen in een stad aan zee. Het exterieur is vormgegeven als een Chinees scherm en twaalf pilaren symboliseren niet alleen de kracht van de wind, maar ook de Twaalf Stammen van Israël.

De realisatie van dit ontwerp is gebaseerd op veiligheidsoverwegingen. Het beton is verzwaard en er is gebruik gemaakt van dikker wapeningsstaal. Daarnaast is de fundering verdiept en verbreed. Het beton is bestand gemaakt tegen zuren en alkaliën en de waterdichtheid is met 30% verbeterd. Ook is er gebruik gemaakt van kit die zeer goed bestand is tegen zuren en alkaliën.

Het kerkproject heeft een oppervlakte van 496 vierkante meter.

Het ontwerpconcept is gebaseerd op een veelvoorkomend scherm in de Chinese samenleving, dat een mysterieus gevoel oproept. De ontwerper heeft van de Gospel een opvallend herkenningspunt willen maken. Het grote witte scherm, de lage omliggende muren, het licht dat door de geperforeerde plaat schijnt en de lorkbomen aan de oost-noordzijde geven het ontwerp een gelaagde en exotische esthetiek, waardoor ook niet-christenen nieuwsgierig worden.

Het project werd voltooid in juni 2020 in Yunlin County, Taiwan. Gedurende de uitvoering heeft de ontwerper uitgebreid onderzoek gedaan naar het klimaat en de locatie, het gebiedsplan bestudeerd, de wetgeving overwogen, de oppervlakte berekend, het ontwerp getest in een windtunnel, enzovoort. Het heeft bijna een half jaar geduurd om zorgvuldig en nauwgezet de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, waarbij data werd verzameld en geanalyseerd, zodat het prachtige project kon worden voltooid.

De ontwerper heeft verschillende uitdagingen moeten overwinnen bij dit ontwerp. Vanwege de wettelijke beperkingen heeft hij de trappenhuisruimte omgevormd tot een kleine ontmoetingsplaats waar mensen kunnen genieten van het uitzicht door het transparante raam. Daarnaast heeft de ontwerper speciaal een ruimte ontworpen om wateropslag te vergroten, wat tot 20 ton water kan bevatten, om het watertekort in dit gebied op te lossen. Op het gebied van milieuvriendelijkheid zorgt de vorm van het gebouw ervoor dat wind kan circuleren, waardoor er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van airconditioning. Bovendien wordt er veel gebruik gemaakt van LED-verlichting om het energieverbruik te verminderen.

De Gospel is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met de Gospel heeft ontwerper Shi Zhe Lo een uniek kerkontwerp gecreëerd dat Chinese en christelijke elementen combineert. Het ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel en milieuvriendelijk. Het is een opvallend herkenningspunt geworden in de stad aan zee en versterkt de relatie tussen mensen en de kerk.

Afbeeldingen: Fotograaf Chi-Min Wu, Gospel, 2020.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shi Zhe Lo
Afbeeldingscredits: Image #1-5: Photographer Chi-Min Wu, Gospel, 2020.
Projectteamleden: Designer: Shi-Zhe Lo
Projectnaam: Gospel
Projectklant: Shi Zhe Lo


Gospel IMG #2
Gospel IMG #3
Gospel IMG #4
Gospel IMG #5
Gospel IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp