Guangzhou Julong Bay: Een Hedendaags Exhibition Center dat Oude Magazijnen Doet Herleven

Een Unieke Herbestemming van Industrieel Erfgoed

De Chongkou magazijnen zijn een groep oude pakhuizen aan de oever van de rivier, die hun identiteit als oude gebouwen behouden en niet worden geclassificeerd als historisch en cultureel erfgoed. Hierdoor krijgen ze een nieuwe bestemming. Het is een geluk dat deze bijna honderd jaar oude gebouwen de kans krijgen om gerenoveerd te worden en een eigentijdse betekenis te krijgen.

Gelegen aan de westelijke oever van de Parelrivier, was het oorspronkelijke terrein met vier afzonderlijke bakstenen pakhuizen, gebouwd in de jaren 50, een belangrijk graanopslagplaats in Guangzhou. Als eerste fase van het vernieuwingsplan van de stadsoverheid in het gebied, was het belangrijkste doel van het project voor hergebruik om het industriële verleden te behouden als herinnering aan de geschiedenis, terwijl er een stadsplanning tentoonstellingshal en burgercentrum werd gebouwd. Dit zou investeerders, ontwikkelaars en burgers aantrekken en hen aanmoedigen om deel te nemen aan de wedergeboorte van het oude district. Het kernidee van het ontwerp was om de nieuwe functionele bruikbaarheid te waarborgen, terwijl het oude terrein op een aantrekkelijke manier aan de jongere generatie werd gepresenteerd. Het project heeft een hoge score behaald in het SITES Sustainable System, als eerste in China.

Voor de realisatie van het ontwerp werd gebruik gemaakt van een grootspanningsstalen frame en een volledig hellend glazen gordijngevelsysteem. Daarnaast werden handgemaakte bakstenen gebruikt om de oude uitstraling te behouden en een harmonieus geheel te creëren tussen moderne en traditionele materialen.

Het oude pakhuis was oorspronkelijk gebouwd met een eenvoudige bakstenen structuur. De originele structuur en materialen werden zoveel mogelijk behouden, terwijl aangepaste imitatiekleibakstenen werden gebruikt in het nieuw gebouwde gedeelte. Om een verbonden binnenruimte te creëren voor een nieuw massief gebouw, werd een luifel van glas en staal ontworpen die werd gebouwd op de parallelle schuren. Dit maakte het mogelijk om het interieur flexibel opnieuw in te richten. De driehoekige vorm van de luifel weerspiegelt de schuine plafonds van de oude pakhuizen en geeft het geheel een stabiel en energiek karakter. De stalen structuur van de luifel strekt zich uit tot aan de grond, waardoor een corridor ontstaat die uitzicht biedt op het rivierlandschap en een interactie creëert tussen het gebouw en de natuurlijke omgeving. Dit draagt bij aan een vriendelijke en gezellige sfeer in het interieur.

Het project begon in februari 2021 in Guangzhou, China en werd voltooid in februari 2022. Het werd tentoongesteld in Guangzhou, China in mei 2022.

De herbestemming van de Guangzhou Julong Bay heeft niet alleen oude magazijnen nieuw leven ingeblazen, maar heeft ook een eigentijds exhibition center gecreëerd dat de geschiedenis en de toekomst met elkaar verbindt. Met behoud van de industriële charme van het verleden, biedt het nu een inspirerende ruimte voor stadsplanningstentoonstellingen en burgerlijke activiteiten. Het project is bekroond met de prestigieuze Golden A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp, waarmee het erkend wordt als een opmerkelijke en trendsettende creatie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ann Yu
Afbeeldingscredits: Ann Yu
Projectteamleden: Ann Yu
Projectnaam: Guangzhou Julong Bay
Projectklant: Ann Yu


Guangzhou Julong Bay IMG #2
Guangzhou Julong Bay IMG #3
Guangzhou Julong Bay IMG #4
Guangzhou Julong Bay IMG #5
Guangzhou Julong Bay IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp