Tanjing Sales Center: Een Harmonieuze Fusie van Traditionele en Moderne Elementen

Een Unieke Ruimte die de Cultuur van Fuzhou Eert

Gelegen in de historische wijk Taijiang in Fuzhou, China, is het Tanjing Sales Center een architectonisch meesterwerk dat de rijke geschiedenis van de stad omarmt en tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling heeft. Ontworpen door Shanghai PTArchitects, is dit project een perfecte samensmelting van traditionele en moderne elementen, waarbij de oude banyanbomen op het terrein behouden zijn gebleven en een centrale rol spelen in het ontwerp.

Het Tanjing Sales Center is geïnspireerd door de wens om een complexe en diverse gemeenschap te creëren die ruimte biedt voor verschillende culturele ervaringen. Door zakelijke, contextuele en open ruimtes in het gebied te introduceren, heeft het ontwerpteam van Shanghai PTArchitects de gemeenschappen tussen de Minjiang-rivier en de Guangming-haven met elkaar verbonden, waardoor er meer open communicatie mogelijk is tussen de bewoners en binnen de stad.

Wat het Tanjing Sales Center echt uniek maakt, is de manier waarop het de traditionele Fuzhou-levensstijl weerspiegelt. Het project behoudt de twee eeuwenoude banyanbomen op het terrein en creëert een reeks ruimtes en binnenstraten rondom deze bomen. Dit roept de traditionele Fuzhou-levensstijl op die "onder de banyanboom, naast de rivier" bestaat. Het Tanjing Sales Center brengt groen wonen, een drakenbootmuseum, kunsttentoonstellingen, een verkoopcentrum, recreatie en entertainment samen en brengt zo een nieuwe levendigheid in de buurt.

Om de lokale architectuur te weerspiegelen en de oude bomen in het ontwerp op te nemen, heeft de architect gebruik gemaakt van lokale steen en baksteen als hoofdmateriaal voor de buitenmuren. Dit benadrukt verder de fusie tussen moderne stijl en traditionele culturele elementen. De keramische tegels zijn geproduceerd met behulp van lokale traditionele technieken, en het resulterende ruwe oppervlak geeft het nieuwe gebouw een gevoel van tijd en geschiedenis. De kruisgeweven bakstenen zorgen ervoor dat de gevel kan ademen en creëren een levendige sfeer.

Het Tanjing-project is een vastgoedontwikkelingsproject dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een veranderende moderne stad. Het diepe respect voor de cultuur van Fuzhou en de poging om de traditie van Fuzhou te herinterpreteren door middel van moderne middelen is hoe de architecten reageren op de samenleving van vandaag. Hun ontwerp is een verkenning en onderzoek naar hoe de mensen van de 21e eeuw iets kunnen teruggeven aan de oude stad door nieuwe culturen te ontwikkelen.

De locatie van het Tanjing Sales Center is zorgvuldig gekozen. Het project bevindt zich ten noorden van de historische binnenhaven Guangming Port en naast het Three Lanes and Seven Alleys historische gebied. Met behoud van de twee eeuwenoude banyanbomen op het terrein, is het gebouw in een "U"-vorm op het terrein geplaatst, waardoor een semi-afgesloten binnenplaatsruimte ontstaat. De twee banyanbomen vormen het middelpunt van de binnenplaats en de ruimte opent zich als een ingang die leidt naar de straat. De relatie tussen het open plein buiten en de afgesloten binnenplaats brengt een nieuw gevoel van vitaliteit en spanning in de stad.

Het Tanjing Sales Center is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een plek die interactie en harmonie tussen natuur, architectuur en mensen benadrukt. De veranderingen in hoogte en schaal van het gebouw onthullen de relaties die worden gevormd door de architectuur en de banyanbomen. De vorm en helling van de daken zijn afgeleid van de traditionele gebouwen van Fuzhou. Het rustige karakter van deze daken brengt stabiliteit en kalmte in het gebouw.

Het Tanjing Sales Center is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en cultuur van Fuzhou, terwijl het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling heeft. Het project is een voorbeeld van hoe architectuur kan dienen als een brug tussen het verleden en de toekomst, en hoe het kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe culturen in de 21e eeuw.

Het Tanjing Sales Center is een bekroond ontwerp en heeft de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2021. Deze prestigieuze prijs erkent de uitmuntendheid, innovatie en technische vaardigheden van het ontwerp, evenals de positieve emoties en verwondering die het oproept.

Met het Tanjing Sales Center heeft Shanghai PTArchitects een meesterwerk gecreëerd dat de rijke geschiedenis van Fuzhou eert en tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling heeft. Dit project is een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan de ontwikkeling van een stad en hoe het kan dienen als een brug tussen het verleden en de toekomst.

Afbeelding met dank aan Arch-Exist.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Quincy Li
Afbeeldingscredits: IMAGE by Arch-Exist
Projectteamleden: Shanghai PTArchitects
Projectnaam: Tanjing
Projectklant: Quincy Li


Tanjing IMG #2
Tanjing IMG #3
Tanjing IMG #4
Tanjing IMG #5
Tanjing IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp