Minimalistisch Wonen in Tokyo

Amar Bari: Waar Minder Meer Betekent

In het hart van Tokyo biedt het Amar Bari appartementencomplex een unieke woonervaring, geïnspireerd door de Japanse filosofie van Chisoku. Ontworpen door Hiroaki Iwasa, belichaamt dit project de kunst van het weglaten en het creëren van ruimte voor het essentiële.

De architectuur van Amar Bari, een vier-eenheden tellend appartementencomplex voor alleenstaanden, is een toonbeeld van innovatie en doordacht design. Gelegen in een dichtbevolkte woonwijk van Tokyo, maakt het gebruik van een naakte betonnen frameconstructie die de grenzen van de locatie maximaliseert. De appartementen zijn uitgerust met houten cabines waarin de minimale levensbehoeften en apparaten verborgen zijn. Dit resulteert in een 3,5 meter hoge ruimte die vrij te gebruiken is, waardoor bewoners hun eigen levensstijl kunnen vormgeven.

Hiroaki Iwasa's ontwerp is een fysieke manifestatie van Chisoku, een filosofie die stelt dat door het beperken van overmatige verlangens en het waarderen van het noodzakelijke, andere mogelijkheden oneindig kunnen worden uitgebreid. Dit concept is niet alleen van toepassing op tijd en ruimte, maar ook op de relatie tussen objecten en de geest van mensen. Amar Bari is gebaseerd op deze diepgewortelde filosofische benadering.

De realisatie van Amar Bari was een oefening in eenvoud en precisie. Het gebruik van een betonnen frame zorgt voor een hoge geluidsisolatie en een robuuste ruimte, terwijl de houten cabines met hun beperkte ruimte diverse apparatuur en leidingwerk herbergen. Deze keuze voor materialen optimaliseert de functie en levensduur van elk onderdeel en leidt tot een vereenvoudiging van de bouwwerkzaamheden.

De specificaties van het project zijn indrukwekkend: een totale vloeroppervlakte van 63,4m2, met units variërend van 15,4m2 tot 16,3m2. Sommige units hebben een badkuip, terwijl andere alleen een douche bieden. Het ontwerp van Amar Bari biedt bewoners niet alleen een woonruimte, maar ook een canvas voor hun persoonlijke expressie en interactie met de lokale gemeenschap. De ruimtes worden gebruikt als kunstateliers, muziekstudio's, kantoren en galerieën, waardoor een levendige en collaboratieve omgeving ontstaat.

De uitdagingen die Hiroaki Iwasa overwon tijdens het ontwerpproces waren niet gering. Het streven naar minimalisme zonder in te boeten aan comfort vereiste een grondige studie van de essentiële afmetingen van apparatuur en menselijke beweging. Door deze inzichten kon Iwasa de bewegingsvrijheid en capaciteit van de bewoners vergroten door multifunctionele ruimtes te creëren voor dagelijkse faciliteiten zoals keukens, toiletten, badkamers en wasruimtes.

Amar Bari is niet alleen een architecturaal project, maar ook een levensfilosofie die tot uiting komt in de leefruimtes van de bewoners. Het project, dat startte in maart 2009 en voltooid werd in januari 2011, is een bekroning van Hiroaki Iwasa's visie en vakmanschap, wat hem de Iron A' Design Award in 2024 opleverde. Fotograaf Hiroshi Tabuse legde de essentie van Amar Bari vast, waardoor we nu allemaal kunnen meegenieten van dit unieke ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hiroaki Iwasa
Afbeeldingscredits: Photographer Hiroshi Tabuse
Projectteamleden: Hiroaki Iwasa
Projectnaam: Amar Bari
Projectklant: Hiroaki Iwasa


Amar Bari IMG #2
Amar Bari IMG #3
Amar Bari IMG #4
Amar Bari IMG #5
Amar Bari IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp