Argo: Een baanbrekend cultureel centrum dat kunst, mens en natuur verbindt

Ontworpen door Chrysi Vrantsi, is Argo een futuristisch architectonisch meesterwerk dat de grenzen van ruimtelijke configuratie verlegt

Argo, een cultureel centrum geïnspireerd op de Griekse mythologie, is een opvallend voorbeeld van hoe moderne technieken en natuurlijke hulpbronnen kunnen samenkomen om een unieke ruimte te creëren die mens, kunst en natuur verbindt.

De naam Argo is ontleend aan de Griekse mythologie, waarin Argo het eerste schip was dat de zeeën bevoer. De belangrijkste eigenschap van Argo was het extreem lichte gewicht, wat het transport over land door de eigen bemanning vergemakkelijkte. Het ontwerp van het gebouw vangt het exacte moment waarop de Argonauten het schip dragen, klaar om het in zee te lanceren. Het Argo Cultureel Centrum lijkt op een adembenemend schip op het land.

De bedoeling van het gebouw is om een verbinding te maken tussen de mens, kunst en natuur. Argo maakt optimaal gebruik van de hulpbronnen van de natuurlijke omgeving en gebruikt hedendaagse technieken om het hoofddoel van het ontwerp te bereiken. De dynamische vorm van het gebouw en de scherpe hoeken creëren een futuristische en gedurfde esthetiek. De structuur zelf verlegt de grenzen van ruimtelijke configuratie. Het interieur van het gebouw volgt dezelfde ontwerpaanpak. Het Argo cultureel centrum ontwikkelt een verfijnd architectonisch ontwerp dat evolueert en zijn uiteindelijke vorm en substantie aanneemt als een kunstwerk ontwikkeld in de driedimensionale ruimte.

De structuur is een combinatie van een stalen frame en gewapend beton. Het externe bekledingsmateriaal is glasvezelversterkt beton dat vuilafstotend en zelfreinigend is. De gevelpanelen van hoogwaardig wit cement en glasvezels bieden een lichte constructie. Het gebouw is ontworpen met energiezuinige materialen, het gebruikt hoogwaardige isolatie en geïsoleerd glas. De structuur heeft een oogstsysteem dat regenwater van het dak verzamelt en vervolgens via goten naar een ondergrondse opslagtank leidt. Een deel van het dak is bedekt met zonnepanelen die de nodige energie leveren voor netto nul energieverbruik.

Argo cultureel centrum is gelegen aan het meer Kati in het hart van de berg Olympus in Griekenland. Uitgebreid onderzoek werd uitgevoerd tijdens het ontwerp, inclusief historische, technologische aspecten en simulaties. De doelstellingen van het onderzoek zijn om een gebouw te creëren dat energiezuinig is, hightech materialen gebruikt in een futuristisch ontwerp en de culturele identiteit van het gebied benadrukt. Het ontwerp is ontwikkeld met behulp van parametrische ontwerptools. Het resultaat van het project combineert geschiedenis met hedendaags architectonisch ontwerp.

Er waren geografische en materiële beperkingen die moesten worden overwonnen. Argo reageert op de huidige eisen. Het is een hedendaags gebouw dat de burgers verbindt met zowel cultuur als natuur. Het project is beïnvloed door de geografische kenmerken, de sociale kenmerken en de geschiedenis van de locatie.

Dit ontwerp werd bekroond met de Iron A' Architecture, Building and Structure Design Award in 2022. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, bieden ze voldoening en positieve gevoelens, en dragen ze bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chrysi Vrantsi
Afbeeldingscredits: Creator (Architect) Chrysi Vrantsi, design and visualization,2022.
Projectteamleden: Architect:CHRYSI VRANTSI
Projectnaam: Argo
Projectklant: Chrysi Vrantsi


Argo IMG #2
Argo IMG #3
Argo IMG #4
Argo IMG #5
Argo IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp