Coëxisteren met de Natuur: Een Vernieuwende Kijk op Kliniekontwerp

Yoshiaki Tanaka's baanbrekende ontwerp voor een tandheelkundige kliniek die harmonieus samenleeft met de natuur

In een tijd waarin de connectie met de natuur steeds belangrijker wordt, heeft architect Yoshiaki Tanaka een tandheelkundige kliniek ontworpen die deze verbinding belichaamt. In plaats van de natuur te verstoren, heeft Tanaka ervoor gekozen om de bestaande vegetatie, hoogteverschillen en diepte van het terrein te benutten in zijn ontwerp. Het resultaat is een kliniek die niet alleen functioneel is, maar ook een rustgevende en helende omgeving biedt voor patiënten.

De inspiratie voor dit ontwerp kwam van de cliënt zelf, die een kliniek wilde waar patiënten zich konden ontspannen en uitkijken naar hun bezoeken. Hij was ook gecharmeerd van de bamboebossen en loquatsbomen op het terrein. Tanaka heeft deze wensen gerealiseerd door een kliniek te ontwerpen die de bestaande kenmerken van het land benut, in plaats van een vlak terrein te creëren dat gemakkelijk te gebruiken is.

Wat dit ontwerp uniek maakt, is de manier waarop het gebruik maakt van de bestaande vegetatie, hoogteverschil en diepte van het land. Tanaka heeft ervoor gekozen om de bomen zoveel mogelijk te behouden en de functies van de kliniek aan te passen aan de kenmerken van het land. De ruimtes zijn verbonden door open gangen en meerdere daken, waardoor mensen een gevoel van zweven en verzinken in de grond kunnen ervaren.

De realisatie van dit ontwerp was een zorgvuldig proces. Eerst werd het gebied bepaald waar het gebouw zou worden gebouwd, terwijl zoveel mogelijk planten werden behouden. Vervolgens werd de indeling van de kamers onderzocht, rekening houdend met de functie van de kliniek en het landschap. Door de hoogte van de vloer in het midden van het hoogteverschil van het terrein te plaatsen, voelen mensen zich zwevend in de wachtkamer en zinken ze in de grond richting de onderzoeksruimte en de personeelszone.

De technische specificaties van het ontwerp zijn indrukwekkend. De site heeft een oppervlakte van 763,72 vierkante meter, een perceelsratio van 34,44%, een bebouwde oppervlakte van 270,70 vierkante meter en een totale vloeroppervlakte van 262,97 vierkante meter. Het gebouw heeft een dekkingsratio van 35,45%.

De interactie met het ontwerp is ook opmerkelijk. Traditioneel hebben tandheelkundige klinieken een beeld van angst en pijn. Tanaka heeft dit beeld doorbroken en de kliniek ontworpen als een plek waar genezing kan worden ervaren. De ruimte, die veel hout gebruikt, heeft een warme uitstraling. Tanaka hoopt dat door een kliniek te creëren waar iedereen zich kan ontspannen, het niet alleen een plek voor medische zorg zal zijn, maar dat ook gezonde mensen medische zorg zullen kunnen ontvangen.

Deze innovatieve aanpak van kliniekontwerp heeft Tanaka de prestigieuze Zilveren A' Design Award opgeleverd in de categorie Architectuur, Bouwkunde en Structuurontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yoshiaki Tanaka
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #2: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #3: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #4: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #5: Photographer Hiroshi Tanigawa
Projectteamleden: Yoshiaki Tanaka
Projectnaam: Coexisting With Nature
Projectklant: Yoshiaki Tanaka


Coexisting With Nature IMG #2
Coexisting With Nature IMG #3
Coexisting With Nature IMG #4
Coexisting With Nature IMG #5
Coexisting With Nature IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp