Unieke Leesruimte: Een Harmonieuze Verbinding tussen Mens en Natuur

Een Ontwerp van Hui Hsin Cheng

Inleiding

De unieke leesruimte, ontworpen door Hui Hsin Cheng, is een betoverende plek waar mensen kunnen genieten van een rustige en inspirerende leeservaring. Geïnspireerd door de schoonheid van de natuur en de traditionele Chinese scroll bamboe-elementen, creëert dit ontwerp een harmonieuze verbinding tussen mens en natuur. Met zijn interlaced relatie tussen mensen en ruimte, creëert het een gevoel van overlap tussen licht, schaduw en ruimte. Laten we eens kijken naar de unieke eigenschappen en het ontwerp van deze prachtige leesruimte.

Ontwerper Hui Hsin Cheng heeft ervoor gezorgd dat de leesruimte een warme en uitnodigende sfeer heeft. Door gebruik te maken van natuurlijk houtfineer en witte kleuren op het plafond en de muren, wordt de schoonheid van de natuur naar binnen geleid. Het ontwerp is niet overdreven gedecoreerd, maar vervaagt juist de grens tussen binnen en buiten. Dit creëert een ontwerp dat gericht is op mensen en hun welzijn. De vloer is gemaakt van marmer en presenteert het beeld van stromende wolken, water en mist, waardoor een culturele sfeer ontstaat zoals in een inkttekening. Hier kunnen mensen in alle rust genieten van een ontspannen leesatmosfeer.

De leesruimte beslaat een oppervlakte van 860 vierkante meter en biedt verschillende soorten zitplaatsen, waaronder verhoogde boekenplanken en verschillende soorten meubels. Hierdoor kunnen zowel volwassenen als kinderen vrij kiezen uit verschillende leeshoudingen, afhankelijk van hun voorkeuren. Voor kinderen van verschillende leeftijden zijn er ook verschillende soorten zitplaatsen op verschillende hoogtes beschikbaar.

Wat dit ontwerp echt uniek maakt, is de interactie tussen de ruimte en de gebruikers. De leesruimte is ontworpen als een natuurlijke omgeving, met boekenplanken die lijken op kleine heuvels en ronde, speelse banken en stoelen die lijken op keien. Het voelt alsof je in de natuur zit, vrij kunt lezen en kunt dwalen in een zee van boeken. De ruimte is voorzien van lage lichtkleurige blokken en warme houtnerven, zodat kinderen comfortabel kunnen lezen. Verplaatsbaar meubilair wordt ook gebruikt om de verbeelding van kinderen te stimuleren.

De leesruimte bevindt zich in een rustige en natuurlijke omgeving en is ontworpen met het oog op kinderen en hun ontwikkeling. Het is een plek waar ouders en kinderen samen kunnen lezen, afbeeldingen kunnen bekijken, verhalen kunnen vertellen en creatieve esthetiek kunnen verkennen. Het bevordert niet alleen de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen, maar ook harmonie en geluk in het gezin.

Het project is gestart in oktober 2021 en voltooid in november 2022 in Taipei, Taiwan. Het ontwerp is zorgvuldig afgestemd op de omgeving en de bestaande gebouwvormen, en integreert naadloos met het concept van de stichting. Het behoud van het gebruik van marmeren materialen in sommige bestaande ruimtes was een uitdaging, maar het resultaat is een ontwerp dat milieuvriendelijk is en bijdraagt aan het behoud van de aarde.

Het unieke ontwerp van Hui Hsin Cheng heeft internationale erkenning gekregen en is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp. Dit ontwerp onderscheidt zich door zijn creativiteit en ingenieuze aanpak, waarbij ervaring en vindingrijkheid worden gecombineerd. Het draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maakt de wereld een betere plek.

De unieke leesruimte, ontworpen door Hui Hsin Cheng, is een ware oase van rust en inspiratie. Met zijn harmonieuze verbinding tussen mens en natuur, biedt het een unieke leeservaring voor zowel volwassenen als kinderen. Het ontwerp is zorgvuldig vormgegeven met oog voor detail en functionaliteit, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen, te leren en te genieten van de schoonheid van boeken en de natuur.

Afbeeldingen met dank aan: Yana Zhezhela en Alek Vatagin / Cheng Hui Hsin (Ontwerpdirecteur) / Beitou ouder-kind bibliotheek bij Xingtian Temple, Taipei


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: CHENG HUI HSIN
Afbeeldingscredits: All images: Yana Zhezhela and Alek Vatagin / Cheng Hui Hsin(Design director)/Beitou parent-child library attached to Xingtian Temple,Taipei
Projectteamleden: Design Director :Cheng Hui Hsin and Designer : Lin Wan Ju Designer :Liu Yi Tseng
Projectnaam: Unique Reading Area
Projectklant: CHENG HUI HSIN


Unique Reading Area IMG #2
Unique Reading Area IMG #3
Unique Reading Area IMG #4
Unique Reading Area IMG #5
Unique Reading Area IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp