De Essentie: Een Uniek Ontwerp voor een Woning

Een Meesterwerk van Shih Chieh Kao

In een alledaagse appartementencomplex komen we vaak problemen tegen zoals grote balken en onevenwichtige structuren. We proberen deze gebreken van het appartement op de meest eenvoudige en natuurlijke manier om te zetten in unieke sterke punten. Door materialen te veranderen en zonlicht binnen te laten, verhogen we de kwaliteit en innerlijke geest van het leven in deze ruimte. We maximaliseren ook de functionaliteit en opslagruimte van de ruimte, waardoor de puurste en meest comfortabele essentie wordt gepresenteerd.

Een opvallend kenmerk van dit ontwerp is een grote balk die het appartement doorkruist op minder dan 210 cm hoogte. Men kan zelfs gemakkelijk bij de balk komen. Door beide zijden van de balk te bedekken met groot zebrahout en titanium-geplateerd metaal en de visuele effecten van de balk artistiek te versterken, draaien we het grootste gebrek van de ruimte om tot de ziel van de ruimte.

Voor de openbare ruimte herschikken we de gefragmenteerde ruimte en richten we ons op een lange tafel voor familiebijeenkomsten en samenzijn. Omdat de balk laag en onveranderlijk is, verbinden we de balk en plafonds schuin met bochten om de druk veroorzaakt door de balk te verminderen. Op deze manier verzwakken we de stijfheid van de structuur en verlengen we het opwaartse zicht van de ruimte. Beide zijden van de balk zijn bedekt met groot zebrahout met titanium-geplateerd metaal aan de onderkant. Met het contrast van de materialen presenteren we een natuurlijke en verfijnde textuur, waardoor de balk een focuspunt van het appartement wordt. Aan de andere kant vereenvoudigen we ook de opslag van de openbare ruimte, waarbij het grootste deel van de opslagruimte zich in de privésfeer van de gezinsleden bevindt en de ruimte wordt aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers.

Het appartement is goed verlicht en we willen de helderheid van het zonlicht behouden, evenals de natuurlijke temperatuur, en de oorspronkelijk beperkte ruimte en lage balk omzetten in unieke kenmerken. De hoofdkleur is die van lotospleister en houten textuur, wat een intense maar verfijnde textuur op de muren en balk laat zien. Het gebruik van lichtstrips en metaal verhoogt de visuele diepte en voegt een verfijnde humanistische touch toe aan de ruimte. De hoofdslaapkamer is verdeeld in een werkruimte en slaapgedeelte door middel van roosters. Het bed staat voor een groot raam. Door het diagonaal omhoog openen van het plafond kun je de lucht zien als je in bed ligt. De openingen en richtingen van de roosters zijn gebaseerd op de hoeken van het zonlicht. Het licht en de schaduw in de ruimte veranderen prachtig met de zon.

Om meer kwaliteitstijd met het gezin door te brengen, hebben we de indeling en opslag van de openbare ruimte opnieuw geïntegreerd en de ruimte breder en comfortabeler gemaakt. Het gebied met de lange tafel dient zowel als woonkamer als eetkamer. Met verborgen kasten en deuren kunnen allerlei items netjes worden opgeborgen. De bewoners kunnen harmonieuzer met elkaar praten en communiceren zonder afleiding.

Het project begon en eindigde in oktober 2020 in Taiwan. Het ontwerp is gebaseerd op de behoeften van de bewoners en integreert kleine ruimtes om de ruimte groter te maken. Het gebied met de lange tafel dient zowel als woonkamer als eetkamer. Het plafond verbindt zich schuin met de balk door middel van bochten en verlengt het zicht naar boven, waardoor de ruimte breder lijkt. Door de balk te bedekken met groot zebrahout en titanium-geplateerd metaal, verminderen we de druk van de ruimte en veranderen we de balk in een levendig middelpunt in de openbare ruimte. Aan de andere kant bevindt het grootste deel van de opslagruimte zich in de privésfeer, ontworpen volgens verschillende gebruikers en behoeften, terwijl de opslagruimte in de openbare ruimte verborgen blijft, waardoor de ruimte schoon en eenvoudig blijft.

Dit ontwerp is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatieve ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie incorporeren en sterke technische en creatieve vaardigheden vertonen. Ze dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: KAO SHIH CHIEH
Afbeeldingscredits: KAO SHIH CHIEH
Projectteamleden: Shih Chieh Kao
Projectnaam: The Essence
Projectklant: KAO SHIH CHIEH


The Essence IMG #2
The Essence IMG #3
The Essence IMG #4
The Essence IMG #5
The Essence IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp