Ervaringsontwerp van Chime: Een Intelligent Interactief Projectieontwerp

Ontworpen door Linfeng Zhang

Inleiding:

Het ervaringsontwerp van Chime, ontworpen door Linfeng Zhang, combineert interactieve projectietechnologie met traditionele Chinese muziekinstrumenten, namelijk klokkenspellen. Dit ontwerp stelt het publiek in staat om de klokkenspellen te bespelen en tegelijkertijd zelfstandig culturele kennis te verkennen. In tegenstelling tot conventionele tentoonstellingen van cultureel erfgoed vernieuwt deze niet-verplichte en vermakelijke manier van tentoonstellen de vitaliteit van de klassieke cultuur.

Chime, ook wel bekend als klokkenspel, is een traditioneel Chinees muziekinstrument dat vaak wordt gebruikt in ceremonies en rituelen. Het ontwerp van Linfeng Zhang is geïnspireerd door zijn fascinatie voor interactieve projectie en muziekinteractieve wanden. Bij een bezoek aan musea merkte hij op dat veel objecten in glazen vitrines worden geplaatst, waardoor er weinig interactie mogelijk is tussen de objecten en het publiek. Hij wilde graag de klokkenspellen bespelen en naar hun geluid luisteren, maar dit was niet toegestaan. Dit bracht hem op het idee om interactieve projectie te combineren met klokkenspellen, zodat het publiek de klokkenspellen kan bespelen en tegelijkertijd culturele kennis kan verkennen.

Het ontwerp van Chime is uniek omdat het een nieuwe manier van tentoonstellen introduceert die de vitaliteit van klassieke cultuur vernieuwt. In plaats van een conventionele tentoonstelling van cultureel erfgoed, waarbij het publiek passief toekijkt, biedt dit ontwerp een interactieve en vermakelijke ervaring. Het publiek kan de klokkenspellen bespelen en door middel van interactieve projectie meer te weten komen over de culturele achtergrond ervan. Dit zorgt voor een actieve betrokkenheid van het publiek en maakt de tentoonstelling toegankelijker en boeiender.

Om het ontwerp te realiseren, maakt Linfeng Zhang gebruik van projectoren, radars, computers en luidsprekers. De projectoren projecteren interactieve beelden op de klokkenspellen, waardoor het publiek wordt uitgenodigd om ze te bespelen. De radars detecteren de bewegingen van het publiek en activeren de interactieve projectie. De computers en luidsprekers zorgen voor de verwerking en weergave van de geluiden en beelden.

Het ontwerp van Chime heeft geen concrete producten, maar de projectiegrootte is 90 cm x 258 cm. Dit zorgt voor een indrukwekkende visuele ervaring voor het publiek.

De interactie met het ontwerp van Chime is eenvoudig en intuïtief. Het publiek kan op de verschillende interactieve elementen klikken, zoals de opening op de klokkenspellen, het menu en de verschillende afbeeldingen op het scherm. Door op deze elementen te klikken, kunnen ze verschillende melodieën bespelen en meer te weten komen over de geschiedenis en culturele betekenis van de klokkenspellen. Het ontwerp biedt ook verschillende niveaus van informatie, zodat het publiek zelfstandig kan verkennen en meer diepgaande kennis kan opdoen.

Het ontwerp van Chime werd gelanceerd aan de Hefei University of Technology in Anhui, China in februari 2021 en werd in juni van hetzelfde jaar voltooid en tentoongesteld. Het is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de diverse behoeften van het publiek in musea en om de interactie met cultureel erfgoed te bevorderen.

Het ontwerp van Chime is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar interactieve tentoonstellingen en de behoeften van het publiek. Het doel was om een nieuwe en boeiende manier van tentoonstellen te creëren die zowel educatief als vermakelijk is. Door interactieve projectie te combineren met traditionele Chinese muziekinstrumenten, vernieuwt het ontwerp de vitaliteit van klassieke cultuur en brengt het mensen dichter bij cultureel erfgoed.

Het ontwerp van Chime bracht enkele uitdagingen met zich mee voor de ontwerpers. Het ontwerpen van de grafische inhoud en ervoor zorgen dat deze acceptabel is voor het publiek was een van de belangrijkste uitdagingen. Daarnaast moesten ze ook zorgen voor de juiste technologie en hardware om het interactieve systeem te bouwen.

Het ontwerp van Chime is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Cultureel Erfgoed en Cultuurindustrie Ontwerp in 2022. Deze prijs erkent goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van Chime wordt geprezen om zijn integratie van beste praktijken uit de industrie en technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Het ontwerp van Chime, een intelligent interactief projectieontwerp, combineert op unieke wijze traditionele Chinese muziekinstrumenten met moderne technologie. Het biedt het publiek de mogelijkheid om de klokkenspellen te bespelen en tegelijkertijd culturele kennis te verkennen. Dit vernieuwende ontwerp brengt klassieke cultuur tot leven en maakt de tentoonstelling van cultureel erfgoed interactief en boeiend.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Linfeng Zhang
Afbeeldingscredits: Linfeng Zhang
Projectteamleden: Linfeng Zhang
Projectnaam: Experience Design of Chime
Projectklant: Linfeng Zhang


Experience Design of Chime IMG #2
Experience Design of Chime IMG #3
Experience Design of Chime IMG #4
Experience Design of Chime IMG #5
Experience Design of Chime IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp