Chiesa Diruta: Een Unieke Transformatie van een Verwoeste Kerk tot een Cultureel Centrum

Architect Constantinos Yanniotis creëert een opmerkelijke fusie van oud en nieuw in Grottole, Italië

De Chiesa Diruta, een verwoeste Renaissance kerk in Grottole, Italië, ondergaat een unieke transformatie. Architect Constantinos Yanniotis heeft een ontwerp gecreëerd dat de ruïnes omvormt tot een levendig cultureel centrum, bestaande uit een concertzaal en een gemeentelijke bibliotheek.

De inspiratie voor het ontwerp kwam van de Chiesa Diruta van SS Luca e Giuliano in Grottole. Het idee was om een "tempel" te creëren binnen de originele stenen muur van het monument, zwevend 7 meter boven de begane grond. Deze ingreep maakt de ruimte van de hoofdtempelvloer vrij, waardoor bezoekers de site kunnen bezoeken en genieten van het adembenemende uitzicht over de vallei van de Basento-rivier.

De Chiesa Diruta is een unieke Renaissance kerk met een elliptische koepel. Bezoekers betreden de site via de gevallen noordwestelijke stenen muurhoek en steken het buitenterras over dat leidt naar de foyer, beschermd door perimetrische vouwdeuren van glas. Deze ruimte kan in de zomer worden gebruikt als secundaire evenementenlocatie of als kunsttentoonstelling. De tweelaagse gemeentelijke bibliotheek bevindt zich aan de tegenoverliggende zijde van het monument en is toegankelijk vanaf de Via della Resistenza.

De belangrijkste gebruikte materiaal voor de nieuwe concertzaal is een 60mm dikke polycarbonaat plaatmuur. Het gebruik van dit materiaal, met zijn relatieve doorschijnendheid, zorgt voor een neutrale integratie van het moderne concertgebouw in het monumentale tempel. Wanneer er 's nachts evenementen plaatsvinden, reflecteert het zwevende volume van de zaal een zachte en warme licht, dat de omgeving verlicht en de Chiesa Diruta verandert in een levendige ruimte die dient als een herkenningspunt voor de regio.

De nieuwe ontwikkeling vereist het ontwerpen van ruimtes die tussen de basisniveaus van de stenen muurkerk ingrijpen. Om het nieuwe gebouw te onderscheiden van het oude monument, is een omkeerbare en flexibele structuur geïmplementeerd. Het primaire en secundaire ondersteuningssysteem van de polycarbonaat plaatpanelen bestaat uit een metalen raster verbonden met zijn aluminium kozijnen. De vloeren van zowel de concertzaal als de bibliotheek zijn bedekt met esdoorn parket, terwijl de foyer vloer door wit marmer. Een membraanlaag beschermt de ondervloer van de kerk.

De ontwerpeisen bestonden uit twee afzonderlijke functies, de concertzaal en de gemeentelijke bibliotheek, verbonden via een smal pad aan de noordzijde van de kerk. Alle circulaties binnen het gebouw zijn toegankelijk via vlakke drempels en hellingen. De cadeauwinkel en de bar bevinden zich aan de zuidkant van het transept. Twee liften aan de noordkant leiden naar het niveau van de concertzaal, aan de tegenoverliggende zijde bevinden zich de kleedkamers en een buitenbrugpad dat naar het directiekantoor leidt.

De transformatie van de Chiesa Diruta is een voorbeeld van hoe moderne architectuur en historische monumenten kunnen samengaan om unieke en levendige ruimtes te creëren. Het project, dat in december 2020 begon en in maart 2021 eindigde, werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2023 voor Cultureel Erfgoed en Cultuurindustrie Design.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Constantinos Yanniotis
Afbeeldingscredits: Image #1, Constantinos Yanniotis, Architect, 2023 Image #1, Constantinos Yanniotis, Architect, 2023 Image #3, Vassilis Symeonidis, Visualiser, 2023 Image #3, Vassilis Symeonidis, Visualiser, 2023 Video Credits, Reuse Italy, Constantinos Yanniotis, 2023
Projectteamleden: Constantinos Yanniotis
Projectnaam: Chiesa Diruta
Projectklant: Constantinos Yanniotis


Chiesa Diruta IMG #2
Chiesa Diruta IMG #3
Chiesa Diruta IMG #4
Chiesa Diruta IMG #5
Chiesa Diruta IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp