Red Fort Center: Een Nieuw Leven voor Historisch Erfgoed

Heropleving van een UNESCO-erfgoed door Siddharth Bathla's Ontwerp

Het Red Fort Center, ontworpen door Siddharth Bathla, is een toonbeeld van hoe historisch erfgoed nieuw leven ingeblazen kan worden. Dit project, gelegen in het hart van Delhi, is een perfecte samensmelting van verleden en heden.

In het iconische Red Fort, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, biedt het Visitor Centre een poort naar de rijke geschiedenis van het fort. Dit centrum is gerealiseerd door een adaptieve hergebruik van de koloniale barakken die lange tijd buiten gebruik waren. Siddharth Bathla en zijn team hebben een ontwerpstrategie toegepast die niet alleen de materiële kenmerken van het fort respecteert, maar ook de verhalen en cultuur van deze plek viert met hedendaagse interventies.

De restauratie van het Red Fort Center is geworteld in lokale kennis van materialen en processen. Zo zijn er bakstenen op maat gemaakt om te passen bij de bestaande afmetingen van de barakken en is er rood zandsteen gebruikt dat afkomstig is uit dezelfde mijnen als het originele steen van het Red Fort. Het project omvatte ook de vervanging van bestaande stalen balken door nieuw, goed gedroogd hout van Teak en Sagwan.

Het Visitor Centre beslaat 20.000 vierkante voet en is verdeeld over twee verdiepingen met galerijruimtes die de geschiedenis en context van het Red Fort op een meeslepende manier presenteren. De begane grond biedt een introductie met ticketverkoop en interactieve technologieën zoals augmented reality, terwijl de eerste verdieping een zorgvuldig samengestelde museumervaring biedt.

Bezoekers kunnen door natuurlijk verlichte gangen lopen en genieten van het uitzicht op het fort, terwijl ze binnen de verhalen van het Red Fort ontdekken. De brede doorgang die de twee gangen verbindt, stelt bezoekers in staat om door het gebouw te dwalen en te interageren met verschillende installaties. Op de begane grond zijn er zelfstandige ervaringen en diensten, terwijl het verhaal van het Red Fort als een complete ervaring tot leven komt op de eerste verdieping.

Het project begon in januari 2019 met als hoofddoel het conserveren en restaureren van de barakken. De pandemie zorgde voor een tijdelijke sluiting, maar in december 2020 werd het werk hervat en in januari 2022 werd het Red Fort Visitor Centre voltooid.

De uitdaging van het project lag in de verantwoordelijkheid om het monumentale artefact harmonieus te integreren met de omgeving. Door authentieke processen te gebruiken, is er een standaard gezet voor de restauratie van andere barakken in het fort. Met een dagelijkse bezoekersstroom van ongeveer 975 personen zijn de barakken getransformeerd tot een levendige culturele ruimte voor de bezoekers van het Red Fort.

Het Red Fort Visitor Centre is een project van adaptief hergebruik dat de historische erfenis van een UNESCO Werelderfgoedlocatie in Delhi viert. Het ervaringscentrum presenteert de geschiedenis en context van het iconische erfgoedcomplex door middel van boeiende en meeslepende ruimtes. Het leven en de belangrijke geschiedenis van het Red Fort wordt tot leven gebracht door het behoud van zijn erfgoedkarakter en het toevoegen van hedendaagse ervaringen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SIDDHARTH BATHLA
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021 Optional Image #1: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021 Optional Image #2: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021 Optional Image #3: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021 Optional Image #4: Photographer Andre J. Fanthome, Red Fort Center, 2021 Video Credits: Cinematographer Sohaib Ilyas, Red Fort Center, 2021 Sound Credits: Adobe Stock, Red Fort Center, 2021
Projectteamleden: Creative Director: Siddharth Bathla Design Director: Prashasti Chandra Graphic Designer: Suryanath Sunny Architect:Prashul Sharma
Projectnaam: Red Fort Center
Projectklant: Dalmia Bharat Limited monument mitra with implementation partner Sabhyata Foundation


Red Fort Center IMG #2
Red Fort Center IMG #3
Red Fort Center IMG #4
Red Fort Center IMG #5
Red Fort Center IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp