Kušs: Geluidsabsorberende panelen geïnspireerd door de natuur

Ontworpen door Estere Savicka en Vaira Obuka

Inleiding

Kušs is een innovatief ontwerp dat geluidsabsorberende panelen combineert met duurzaamheid en natuurlijke materialen. Ontworpen door Estere Savicka en Vaira Obuka, bieden deze panelen een esthetische en functionele oplossing voor het verminderen van geluidsoverlast in verschillende ruimtes.

De inspiratie voor Kušs kwam voort uit de samenwerking tussen Vaira Obuka, een onderzoeker op het gebied van milieukunde, en de jonge architect Estere Savicka. Vaira zocht naar een duurzame manier om sapropel, een organisch rijk sediment dat wordt gewonnen uit meren, te gebruiken. Estere testte verschillende vulstoffen en verbeterde het productieproces om uiteindelijk het definitieve ontwerp te realiseren.

De unieke eigenschappen van Kušs-panelen zijn te danken aan het gebruik van sapropel als bindmiddel, gemengd met natuurlijke vezels. Deze panelen absorberen overtollig geluid en dragen bij aan een rustige en kalme omgeving in woningen, kantoren en openbare ruimtes. Bovendien draagt het gebruik van sapropel bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zoetwaterbronnen en het ecosysteem van meren.

De technologie achter het realiseren van Kušs-panelen is gebaseerd op het gebruik van sapropel, een sediment dat wordt gevormd door de overblijfselen van plankton en bodemresten, vermengd met mineralen uit het waterbekken. Door het sapropel te mengen met verschillende natuurlijke vezels, kunnen solide materialen met verschillende eigenschappen worden geproduceerd.

De panelen hebben een afmeting van 500 x 720 mm en een dikte van 30 mm. Ze kunnen eenvoudig aan elkaar worden bevestigd met behulp van ingebouwde schroeven aan de achterkant. Aluminium strips worden meegeleverd als bevestigingsmateriaal.

Kušs-panelen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen een hele muur bedekken of als vrij samengesteld kunstwerk worden opgehangen. Door de panelen op te hangen met een kleine ruimte tussen de muur en de panelen, wordt het geluidsabsorptieniveau verhoogd.

Het Kušs-project begon in 2017 in Riga, Letland en is sindsdien voortdurend in ontwikkeling. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de geluidsabsorptiecapaciteit van het materiaal en de ecologische voordelen van het gebruik van sapropel.

De uitdaging bij het ontwerpen van Kušs-panelen lag in het creëren van een solide materiaal met alleen sapropel als bindmiddel, zonder toevoeging van andere stoffen. Het resultaat is echter beter dan verwacht, met panelen die hun eigen gewicht kunnen dragen en een geluidsabsorptieklasse B bereiken.

Kušs-panelen zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze bieden een unieke combinatie van geluidsabsorptie, duurzaamheid en natuurlijke materialen, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke ruimte.

Deze innovatieve ontwerpoplossing is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Duurzame Producten, Projecten en Groen Ontwerp. Deze erkenning onderstreept de uitmuntendheid en innovatie van het ontwerp, evenals de technische en artistieke vaardigheden van de ontwerpers.

Met Kušs-panelen kunnen geluidsoverlast verminderd worden, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een duurzamere en natuurvriendelijkere omgeving.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Estere Savicka
Afbeeldingscredits: Photographer Ilze Zvēra
Projectteamleden: Designer Estere Savicka Researcher Vaira Obuka
Projectnaam: Kuss
Projectklant: Estere Savicka


Kuss IMG #2
Kuss IMG #3
Kuss IMG #4
Kuss IMG #5
Kuss IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp