LastSwab: Een Duurzaam Alternatief voor Wegwerp Katoenen Wattenstaafjes

Een innovatief ontwerp van LastObject

Elke dag worden er wereldwijd 1,5 miljard wegwerp katoenen wattenstaafjes geproduceerd en gebruikt een gemiddeld persoon er honderden per jaar. Het productieproces van een wegwerp wattenstaafje vereist het gebruik van kostbare grondstoffen, het transport naar een productiefaciliteit, de verpakking, de verzending en de aankoop door de consument. Dit hele proces resulteert in het gebruik van het wattenstaafje voor slechts één keer, waarna het wordt weggegooid. Met LastSwab elimineren we de noodzaak om onnodige middelen te produceren en te gebruiken.

LastSwab is een herbruikbaar en duurzaam alternatief voor wegwerp katoenen wattenstaafjes. Het is ontworpen om tot wel duizend keer gebruikt te kunnen worden en is gemakkelijk in gebruik, eenvoudig schoon te maken en voelt net als de wattenstaafjes die we gewend zijn. Het is verkrijgbaar in twee versies: een basisversie ter vervanging van een gewoon wattenstaafje en een beautyversie met een schuine punt voor het corrigeren van make-up. Beide versies worden geleverd in een draagtas gemaakt van gerecycled plastic dat anders in de oceaan terecht zou komen. Dit gerecyclede plastic wordt ook gebruikt voor de steel van het wattenstaafje.

De productie van LastSwab gebeurt in samenwerking met het Resea Project. Het plastic dat anders in de oceaan zou belanden, wordt verzameld en naar een fabriek gebracht waar het wordt omgezet in plastic korrels. Vervolgens worden deze korrels door een spuitgietmachine geperst en in mallen gegoten die de steel vormen. Daarna wordt de steel mechanisch verwijderd, gedraaid en overgoten. In de volgende stap wordt de punt van TPE op de steel aangebracht. Ten slotte wordt het wattenstaafje in de draagtas geplaatst, die dezelfde productiefase ondergaat als de steel, maar in een andere mal.

LastSwab (inclusief draagtas) heeft de volgende afmetingen: Breedte 109 mm x Diepte 18 mm x Hoogte 14 mm.

De oprichters van LastObject, Isabel Aagaard, Nicolas Aagaard en Kåre Frandsen, hebben hard gewerkt om een product te creëren dat zowel functioneel als milieuvriendelijk is. Ze begrijpen dat het moeilijk is om gewoonten te veranderen en hebben daarom een product ontworpen dat gemakkelijk te gebruiken is en aanvoelt als een gewoon wattenstaafje. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat LastSwab gemaakt wordt van gerecyclede materialen, waardoor het een duurzame keuze is.

LastSwab is niet alleen een praktisch en duurzaam alternatief voor wegwerp katoenen wattenstaafjes, maar het heeft ook erkenning gekregen in de vorm van de Golden A' Design Award in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke ontwerpen die uitblinken in hun creativiteit en impact op de wereld.

Met LastSwab kunnen we allemaal een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van afval en het beschermen van het milieu, zonder concessies te doen aan functionaliteit en gemak. Het is tijd om afscheid te nemen van wegwerp wattenstaafjes en over te stappen op een duurzaam alternatief.

Beeldcredits: Fotograaf Tetiana Kolosko, 2021

Videocredits: Edvinas Maciulevicius en Louise B.Maciulevicius, silksocial.co, 2020

Intellectueel eigendom: Patent Application No: PCT/EP2020/050768 - PCT


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nicolas Aagaard
Afbeeldingscredits: Image #1, Photographer Tetiana Kolosko, 2021 Optional Image #1, Photographer Tetiana Kolosko, 2021 Optional Image #2, Photographer Tetiana Kolosko, 2021 Optional Image #3, Photographer Tetiana Kolosko, 2021 Optional Image #4, Photographer Tetiana Kolosko, 2021 Video Credits:Edvinas Maciulevicius and Louise B.Maciulevicius, silksocial.co, 2020
Projectteamleden: Isabel Aagaard Nicolas Aagaard Kåre Frandsen
Projectnaam: LastSwab
Projectklant: Nicolas Aagaard


LastSwab IMG #2
LastSwab IMG #3
LastSwab IMG #4
LastSwab IMG #5
LastSwab IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp