Ontmoet Vaso: De Toekomst van Slim Tuinieren

De Slimme Binnentuin die Duurzaamheid en Technologie Verenigt

In een wereld waar duurzaamheid en technologie steeds meer vervlochten raken, introduceert Vaso een revolutionaire manier van plantenverzorging die zowel milieuvriendelijk als gebruiksvriendelijk is.

Geïnspireerd door de toewijding aan duurzaamheid, is Vaso ontworpen om technologie en natuur harmonieus te combineren, wat zorgt voor moeiteloze plantenverzorging terwijl afval wordt geminimaliseerd, de milieu-impact wordt verminderd en het welzijn wordt verhoogd door de rustgevende aanwezigheid van groen in het dagelijks leven. Xiaoyu Zhang en Jiaxin Zou, de ontwerpers achter Vaso, hebben een systeem gecreëerd dat planten water geeft op basis van bodemvochtigheid, gemakkelijke plaatsing van planten mogelijk maakt en mentale druk verlicht. Het is ontworpen voor naadloze integratie, past bij de meeste tafelplanten, biedt een plug-and-play ervaring en beschikt over een ergonomisch ontworpen waterinlaat trechter voor precisie en veiligheid.

Vervaardigd uit gerecycled plastic, belichaamt Vaso duurzaamheid en minimalistische esthetiek in zijn ontwerp en structuur. Elk element is zorgvuldig ontworpen om de milieu-impact te minimaliseren, wat zorgt voor een naadloze combinatie van milieubewustzijn en elegantie. Met afmetingen van 255 mm in lengte, 170 mm in breedte en 252 mm in hoogte, is Vaso niet alleen een statement stuk in huis, maar ook een getuigenis van groene technologie en slim tuinieren.

Uitgerust met geavanceerde sensoren, geeft Vaso automatisch water aan planten op basis van de vochtigheidsniveaus in de bodem, waardoor ze precies de juiste hoeveelheid hydratatie krijgen die nodig is om te floreren. De mobiele app zal de gebruiker ook in real-time waarschuwen wanneer extra zorg nodig is, gebaseerd op de unieke groeiomgeving van elke plant.

Het project begon in december 2022 in Los Angeles en produceerde het prototype in maart 2023. Vaso werd tentoongesteld in het Red Dot Design Museum in Essen, Duitsland in 2023. Door middel van verkennend onderzoek was ons doel om de behoeften en voorkeuren van gebruikers met betrekking tot slimme tuinsystemen te begrijpen. Met behulp van enquêtes en interviews verzamelden we gegevens van 200 deelnemers, waarbij we hun ervaringen en verwachtingen verkenden. Onze bevindingen onthulden een sterke wens voor moeiteloze plantenverzorging en een diepe verbinding met de natuur.

Deze inzichten leidden tot het ontwerp van Vaso, met een focus op gebruiksvriendelijke functies en duurzaamheid. Het onderzoek benadrukte ook de potentiële marktvraag naar milieubewuste huishoudelijke producten. Als gevolg hiervan verbetert Vaso niet alleen het leven van gebruikers, maar draagt het ook bij aan duurzaam leven en het evoluerende landschap van milieuvriendelijke ontwerpoplossingen. Vaso Smart Indoor Garden System combineert elegantie met functionaliteit en biedt een ideale oplossing voor plantenliefhebbers met een druk leven.

Dit ontwerp werd bekroond met een Iron in A' Sustainable Products, Projects and Green Design Award in 2024. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en bekwame technische kenmerken, bieden ze vervulling en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xiaoyu Zhang
Afbeeldingscredits: Xiaoyu Zhang
Projectteamleden: Xiaoyu Zhang Jiaxin Zou
Projectnaam: Vaso
Projectklant: Xiaoyu Zhang & Jiaxin Zou


Vaso  IMG #2
Vaso  IMG #3
Vaso  IMG #4
Vaso  IMG #5
Vaso  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp