De Zonnewoning: Een Duurzaam Meesterwerk

Een Organische Architectuur die Technologie en Duurzaamheid Combineert

Natuur is de fundamentele en inspirerende bron van organische architectuur. Het concept van regeneratie wordt in het hele project gebruikt, met zelf opgewekte energie en verschillende energiecirculatiesystemen om een comfortabele leefruimte te creëren.

De Zonnewoning, ontworpen door Po Wen Cheng, is een duurzaam meesterwerk dat technologie, design en mensgerichtheid combineert. Het unieke aan dit ontwerp is de organische architectuur, waarbij het dak en de buitenmuren zijn gemaakt van zonnepanelen en het interieur voornamelijk bestaat uit gerecycled cipressenhout. Door verschillende energiecirculatiesystemen te combineren met geavanceerde apparatuur, wordt energieopslag en -circulatie in de praktijk gebracht, waardoor deze duurzame woning zelfvoorzienend is.

In lijn met het concept van recycling wordt tot 90% van de materialen in het interieur gerecycled. De woning is uitgerust met een warmtepomp systeem om warmte te circuleren en de temperatuur te reguleren. Het buitengebied is ontworpen als een wateropvanggebied om regenwater op te vangen en op te slaan in een watertank van 10 ton, waarmee tot 250 vierkante meter aan tuinoppervlak kan worden bewaterd.

De totale oppervlakte van dit project, inclusief de buitenruimte, is 4.496 vierkante meter, met een binnenruimte van 440 vierkante meter. De zonnepanelen op het dak bestaan uit 60-celsmodules met een totale capaciteit van 65,57 kW.

Om een duurzaam gebouw te creëren dat in symbiose is met de omgeving, heeft het ontwerpteam technologie geïntegreerd in het ontwerp. Samen met een energiesysteem voor hergebruik wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, systematische energiemonitoringapparatuur, waterrecyclingsystemen en een warmteopvangsysteem om de efficiëntie van alle energiebronnen te maximaliseren. Hierdoor kan het gebouw de omgeving reguleren, elektriciteit opslaan en energie recyclen.

Het project is gestart in januari 2015 in Chiayi County, Taiwan en werd voltooid in februari 2020. Tijdens het ontwerpproces heeft het team onderzoek gedaan naar de beste configuratie voor de woning. Door de zuidzijde en het dak te bedekken met lichtdoorlatende fotovoltaïsche panelen, wordt voldoende natuurlijk licht in het interieur gegarandeerd. De bevelvormige gevel en het dak zijn ontworpen om schaduw te bieden en zonlicht te reflecteren, waardoor de zonnewoning 40% minder warmte opneemt en de binnentemperatuur 3 graden koeler is dan normale huizen.

Een van de uitdagingen van het ontwerp was het gebruik van gerecycled cipressenhout voor het interieur. Tot 90% van de interieurmaterialen zijn gemaakt van gerecycled cipressenhout, dat de eigenaar vier jaar heeft verzameld. Het ontwerpteam heeft verschillende maten afgedankt hout gerecycled en gebruikt voor plafonds, vloeren, meubels, scheidingswanden en wanddecoraties, waardoor elk gerecycled stuk een nieuwe waarde krijgt in deze ruimte.

De Zonnewoning, met zijn geometrisch afgeschuinde exterieur, is een organische architectuur die zonne-energie, groene technologie en symbiose met de omgeving combineert. Het gebouw wordt gedomineerd door zonnepanelen en de afgeschuinde vorm zorgt voor een maximale lichtinval en energieopwekking. Het gebouw is ontworpen met milieuvriendelijke bouwmethoden en alle energie wordt hergebruikt via verschillende recyclingssystemen.

Dit ontwerp heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Duurzame Producten, Projecten en Groen Ontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke en trendsettende creaties die de genialiteit en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het is een gewaardeerd product en een briljant idee dat kunst, wetenschap, design en technologie bevordert, buitengewone excellentie belichaamt en een significante impact heeft op de wereld met zijn wenselijke kenmerken.

Beeldcredits: Afbeelding 1: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Afbeelding 2: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Afbeelding 3: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Afbeelding 4: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Afbeelding 5: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SunEdge PV Technology Co., Ltd
Afbeeldingscredits: Image #1: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Image #2: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Image #3: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Image #4: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020. Image #5: Dirk Heindoerfer Photography, The Sun House, 2020.
Projectteamleden: Design Director : Po Weng, Chen Design Director : Chun Hsiung, Tu
Projectnaam: The Sun House
Projectklant: SunEdge PV Technology Co., Ltd


The Sun House IMG #2
The Sun House IMG #3
The Sun House IMG #4
The Sun House IMG #5
The Sun House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp