Black House: Een Pionier in Duurzaam Wonen

Oliver Schutte's Visie op Milieubewuste Architectuur

Ontdek hoe het Black House, onderdeel van de No Footprint House-serie, de impact van bouwen op de natuur minimaliseert.

In de adembenemende biodiversiteit van Costa Rica staat een woning die niet alleen opvalt door zijn kleur, maar vooral door zijn milieubewuste ontwerp. Het Black House, een creatie van ontwerper Oliver Schutte, is een toonbeeld van hoe moderne architectuur en natuur hand in hand kunnen gaan. Dit project is een onderdeel van de No Footprint House-serie en is ontworpen met het oog op de vraag hoe de impact van bouwen op het milieu verminderd kan worden.

Het unieke aan het Black House is de combinatie van een stalen structuur met houten afwerkingen, wat een compacte eenheid biedt voor zowel wonen als werken. Het hout, duurzaam geteeld in Costa Rica, draagt bij aan de ecologische voetafdruk van het gebouw. De gevel, met bedienbare elementen, opent het interieur naar de natuurlijke omgeving en bevordert een symbiotische relatie tussen het gebouwde en het natuurlijke.

De realisatie van het Black House maakt gebruik van industriële en geprefabriceerde bouwtechnieken, geoptimaliseerd voor efficiëntie en gecombineerd met lokaal geproduceerde en hernieuwbare materialen zoals bamboe, hennepbeton en verschillende houtsoorten. Deze materialen worden ontwikkeld in samenwerking met de lokale bouwindustrie, wat de lokale en circulaire economieën stimuleert.

Met een breed scala aan projecttypologieën, van tiny house tot voorstedelijke villa en stadswoning, biedt de No Footprint House-serie modelwoningen voor de verschillende klimatologische variaties van Costa Rica. Het Black House is specifiek ontwikkeld als prototype voor de koudere en bergachtige klimaten van het land, met bouwkosten die variëren naar gelang de keuzes van de klant in grootte, materialen en diensten.

De No Footprint House-serie is gestart als een reeks case study-woningen om het potentieel van gedecarboniseerde huisvesting te illustreren. Het project, dat in 2018 van start ging, is een voortzetting van Costa Rica's verschuiving van duurzaamheid naar regeneratieve ontwikkeling. Het Black House is niet alleen een thuis, maar ook een statement van innovatie en duurzaamheid, bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2024 voor duurzame producten, projecten en groen ontwerp.

De intellectuele eigendomsrechten van het Black House behoren toe aan A-01, een samenwerking tussen een bedrijf en een stichting, en ARS Arquitectos Ingenieros. Het ontwerp is een belichaming van de visie van Oliver Schutte op architectuur die in harmonie is met de natuur en een inspiratiebron voor toekomstige generaties op het gebied van duurzaam en regeneratief wonen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Oliver Schütte
Afbeeldingscredits: A-01, A Company and A Foundation, with Azure Peace
Projectteamleden: Oliver Schütte
Projectnaam: Black House
Projectklant: A-01


Black House IMG #2
Black House IMG #3
Black House IMG #4
Black House IMG #5
Black House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp