No Footprint House: Een Duurzaam Architectonisch Meesterwerk

Een Innovatieve Woning voor een Duurzame Toekomst

De No Footprint House (NFH), ontworpen door Oliver Schutte, is een baanbrekend voorbeeld van duurzaam wonen. Geïnspireerd door de werken van Buckminster Fuller en Jean Prouve, evenals de moderne auto-industrie, combineert dit architectonische meesterwerk innovatieve technologieën met een verfijnd ontwerp.

De NFH is gelegen aan de zuidelijke kust van Costa Rica en is ontworpen om te reageren op het tropische klimaat van de regio. Het gebouw maakt gebruik van passieve klimaatregeling door middel van natuurlijke ventilatie en zonwering. De gevelpanelen kunnen individueel worden geopend of gesloten om de luchtstroom, privacy en veiligheid te reguleren. Dit creëert een harmonieuze interactie tussen de natuur en de gebouwde omgeving, een kenmerk van de tropische architectuur.

De NFH wordt gerealiseerd met behulp van een geprefabriceerd componentontwerpsysteem. Het eerste prototype is gebouwd met een stalen frame en afwerkingen van grenenhout. Het is geprefabriceerd in Costa Rica en op één vrachtwagen naar de locatie vervoerd. Er wordt momenteel gewerkt aan aanvullende structurele systemen, waaronder componenten van gelamineerd en massief teakhout. Deze systemen zullen vanaf 2021 beschikbaar zijn.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 150 vierkante meter en biedt ruimte aan twee slaapkamers, een keuken, eet- en woonruimtes en een terras. Het is ontworpen als een ruime woning voor een gezin, maar er zijn ook alternatieve typologieën beschikbaar voor individuen en kleine gezinnen. De interne indeling en afwerkingen kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen van de klant.

De NFH biedt niet alleen een duurzame woonoplossing, maar ook een interactieve ervaring. De bewoners kunnen de interne distributie, materialen en services aanpassen aan hun behoeften. De selectie van elementen en materialen is gebaseerd op een grondig onderzoek naar hun herkomst, verwerking, kosten en milieu-impact.

Het NFH-project is voortdurend in ontwikkeling. Het prototype in Costa Rica is gebouwd in 2017 en sindsdien zijn er voortdurend verbeteringen aangebracht. Het project streeft ernaar om tegen 2021 koolstofneutraal te zijn en tegen 2022 uit te breiden naar andere landen.

De NFH is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een resultaat van uitgebreid onderzoek. Het project is gepresenteerd op internationale platforms en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Silver A' Design Award in 2020.

Met de No Footprint House wordt een nieuwe standaard gezet voor duurzaam wonen. Het combineert innovatieve technologieën met een verfijnd ontwerp en biedt een comfortabele en milieuvriendelijke woonomgeving. Dit architectonische meesterwerk is een inspiratie voor de toekomst van duurzaam bouwen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Oliver Schütte
Afbeeldingscredits: Photography: Fernando Alda Video: Manduca Audiovisual
Projectteamleden: Lead architect: Oliver Schütte / A-01 Design team: José Pablo González / A-01 Misael Rodríguez / A-01 Ronald Carvajal Soto / A-01 Mauricio Rodríguez / A-01 Market research: Marije van Lidth de Jeude / A-01 Structural and electro-mechanical engineering: Rafael Cañas / Ingeniería Cañas Life cycle assesment: Pablo Mora / Consost Construction: Hernán Mora / SLO Studiolocal Collaborator: Luuc van Wezel / Villas Gaia
Projectnaam: No Footprint House
Projectklant: Oliver Schütte


No Footprint House IMG #2
No Footprint House IMG #3
No Footprint House IMG #4
No Footprint House IMG #5
No Footprint House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp