Revolutionaire Stadstuin: Ba's Garden

Trang Nguyen Thuy's Ba's Garden: Compacte Teeltinnovatie

Stedelijke landbouw transformeert met Ba's Garden, een compacte, geautomatiseerde hydrocultuurervaring ontworpen door Trang Nguyen Thuy. Deze innovatie belooft een duurzame oplossing voor voedselproductie in de ruimtebeperkte stedelijke omgeving.

In een wereld waar verstedelijking en grootschalige landbouw de biodiversiteit bedreigen, biedt Ba's Garden een blik op de toekomst van duurzame stadslandbouw. Dit systeem, ontworpen door Trang Nguyen Thuy, integreert landbouw in stedelijke gebieden door middel van geautomatiseerde hydrocultuur, wat een snelle groei van microgroenten mogelijk maakt. Het modulaire systeem is toegankelijk en biedt een antwoord op de ruimtebeperkingen en voedseltekorten in steden.

Ba's Garden onderscheidt zich door zijn geavanceerde, bodemloze en zelfbevloeiende technieken. De innovatieve opstelling maakt gebruik van een roosterbak waardoor planten ononderbroken kunnen groeien, wat zorgt voor een constante aanvoer van voedzame gewassen. Het systeem is bijzonder geschikt voor het kiemen van spruiten en microgroenten, die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen.

De Ba's Garden is vervaardigd uit aardewerk, wat zorgt voor duurzaamheid tegen milieu- en temperatuurschommelingen en optimale vochtigheid behoudt voor kleine zaden. Het rooster is zo ontworpen dat het zaden van elke grootte kan accommoderen en geleidelijk water afgeeft tijdens het kiemproces, waardoor extra water geven overbodig wordt. Dit zelfvoorzienende systeem vereenvoudigt het groeiproces aanzienlijk.

Met afmetingen van 190 mm breed, 190 mm diep en 180 mm hoog, is Ba's Garden een compacte oplossing voor stadsbewoners die verlangen naar groen. Het gebruiksgemak staat voorop; de installatie is eenvoudig, het functioneert zonder aarde, vereist minimaal water en is perfect voor kleine ruimtes. Het systeem werkt optimaal in schaduwrijke ruimtes bij kamertemperatuur en is gemaakt van duurzame materialen.

Het ontwerp van Ba's Garden begon in september 2022 in Lund en werd afgerond in december 2023. Het project werd tentoongesteld op de Stockholm Furniture Fair in februari 2023. Het onderzoek voor dit project omvatte probleemidentificatie, onderzoek, interviews, visueel ontwerp, keramiek en low-fi/high-fi prototyping.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van Ba's Garden was het complexe karakter van bestaande kiemgereedschappen. Deze gereedschappen vereisen een diversiteit aan materialen en een nauwkeurig kiemproces om bacteriële besmetting te voorkomen. Het ontwerp van Ba's Garden overwint deze uitdagingen door een geïntegreerd en efficiënt systeem te bieden.

Met Ba's Garden wordt stadslandbouw een duurzaam en toegankelijk project. De volledig geautomatiseerde hydrocultuurtechnologie zorgt voor een 25-50 procent snellere groei van microgroenten, met minder water- en energieverbruik, wat voedselverspilling minimaliseert. Het compacte, modulaire en milieuvriendelijke systeem maakt het toegankelijk voor iedereen, met een bodemloze methode en een zelfbevloeiend systeem. Het ontwerp integreert naadloos in de huiselijke omgeving met een subtiele, natuurlijke en vriendelijke vormgeving.

Deze innovatie is bekroond met de Iron A' Sustainable Products, Projects and Green Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Trang Nguyen Thuy
Afbeeldingscredits: Trang Nguyen Thuy
Projectteamleden: Trang Nguyen Thuy
Projectnaam: Ba's Garden
Projectklant: Lund University School of Industrial Design


Ba's Garden IMG #2
Ba's Garden IMG #3
Ba's Garden IMG #4
Ba's Garden IMG #5
Ba's Garden IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp