Out Of Sight: Duurzaam Sociaal Gebouw op Frades Island

Een innovatief ontwerp van Luan Fontes

Inleiding:

Op het afgelegen Frades Island in Rio de Janeiro is een uniek bouwproject gerealiseerd dat zowel duurzaam als sociaal verantwoord is. Het ontwerp, genaamd "Out Of Sight", is bedacht door de getalenteerde ontwerper Luan Fontes. Het project richt zich op het herstellen van de infrastructuur en het bieden van nieuwe faciliteiten die de lokale bevolking ten goede komen. In dit artikel zullen we de unieke eigenschappen en voordelen van dit baanbrekende ontwerp bespreken.

Body:

Frades Island kampt met een gebrek aan infrastructuur en planning, wat het verkennen van het potentieel voor ecotoerisme en onderzoek bemoeilijkt. Dit heeft geleid tot diepgaande schade aan de sociale, politieke en economische basis van de regio. Het is duidelijk dat er behoefte is aan herontwikkeling van de bestaande infrastructuur, met respect voor het milieu. Daarnaast is er ook behoefte aan nieuwe faciliteiten die het gevoel van verbondenheid van de lokale bevolking met de regio herstellen.

Het "Out Of Sight" project is geïnspireerd door deze behoeften. Het is ontworpen om te voorzien in twee essentiële behoeften van de lokale bevolking: een dansschool die voorheen in aangrenzende ruimtes bij de kerk opereerde, en drie noodwoningen die dienen als tijdelijke opvang voor de bewoners. Het ontwerp maakt gebruik van 42 gerecyclede zeecontainers, wat zorgt voor een snelle en toegankelijke constructie met materialen die gemakkelijk lokaal kunnen worden ingevoegd.

Om de constructie licht, praktisch, veilig en milieuvriendelijk te houden, is er gekozen voor staal als constructiesysteem. De containers zijn behandeld met thermische isolatie, waardoor ze geschikt zijn voor bewoning. In totaal is er een ruimte van 620 vierkante meter gecreëerd, die voldoet aan de behoeften van de dansschool en de noodwoningen.

De uitvoering van het project zal naar verwachting vier maanden duren, na een ontwerpfase van zes maanden. Het bevindt zich in het noorden van Rio de Janeiro, op Frades Island. Het ontwerp is zorgvuldig gepland om de bestaande topografie te respecteren en rekening te houden met de historische waarde van de omgeving, zoals de nabijgelegen kerk uit de 18e eeuw.

Conclusie:

Het "Out Of Sight" project is een opmerkelijk voorbeeld van duurzaam en sociaal verantwoord ontwerp. Het biedt essentiële faciliteiten aan de lokale bevolking van Frades Island, terwijl het ook de culturele waarde en het gevoel van verbondenheid met de regio behoudt. Het gebruik van gerecyclede zeecontainers als bouwmateriaal toont aan dat duurzaamheid en functionaliteit hand in hand kunnen gaan.

Dit innovatieve ontwerp van Luan Fontes is bekroond met de Silver A' Design Award in 2021. Het is een erkenning voor de uitmuntendheid, creativiteit en technische expertise die in dit project zijn verwerkt. Het "Out Of Sight" project is een inspiratiebron voor toekomstige ontwerpers en een voorbeeld van hoe architectuur en design kunnen bijdragen aan positieve veranderingen in gemeenschappen.

Image Credits: Luan Fontes


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Luan Fontes
Afbeeldingscredits: Student: Luan Fontes. Academic Advisor: Mariela Salgado.
Projectteamleden: Luan Fontes. Mariela Salgado
Projectnaam: Out Of Sight
Projectklant: Luan Fontes


Out Of Sight IMG #2
Out Of Sight IMG #3
Out Of Sight IMG #4
Out Of Sight IMG #5
Out Of Sight IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp