Doaba Dhaba: Duurzame Voedselverpakking Geïnspireerd door Traditionele Indiase Praktijken

Een Unieke Benadering van Authentieke en Duurzame Voedselverpakking

Doaba Dhaba, een cloud kitchen concept in India, heeft een innovatieve en duurzame benadering van voedselverpakking geïntroduceerd. Geïnspireerd door traditionele Indiase praktijken, heeft Doaba Dhaba een verpakkingsstijl ontwikkeld die authenticiteit en duurzaamheid weerspiegelt.

De identiteit van het merk Doaba Dhaba is gebaseerd op een unieke verpakkingsstijl. Voor het eerst werd de verpakking van gerechten in kleipotten en bananenbladeren gebruikt in het cloud kitchen delivery systeem.

De hoofdgerechten worden verpakt in handgemaakte handis (kleipotten) die zijn vervaardigd door lokale ambachtslieden. Deze kleipotten geven de gerechten een rustieke en organische uitstraling. Om de roti's en naans (platbroden) te verpakken, worden verse bananenbladeren gebruikt die bij elkaar worden gehouden met jute draden. Deze worden vervolgens in een tas van gerecycled papier geplaatst. Om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, worden elektrische voertuigen gebruikt voor de bezorging van het eten.

De verpakking van Doaba Dhaba is niet alleen duurzaam, maar ook esthetisch aantrekkelijk. De kleipotten en bananenbladeren geven de gerechten een authentieke uitstraling die de klanten aanspreekt. Bovendien draagt het gebruik van gerecycleerd papier bij aan de milieuvriendelijkheid van de verpakking.

Om ervoor te zorgen dat de kleipotten tijdens het transport niet breken, zijn de bezorgers getraind en is er extra schuimvulling toegevoegd aan hun bezorgtassen. Dit zorgt ervoor dat de gerechten veilig en onbeschadigd bij de klanten aankomen.

De keuze voor duurzame voedselverpakking is gebaseerd op gedetailleerd etnografisch onderzoek naar de lokale cultuur en voedselgewoonten. Daarnaast is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van eenmalig plastic in voedselverpakkingen voor bezorging. Het gebruik van kleipotten en bananenbladeren als alternatieve verpakkingsmaterialen is voortgekomen uit de oude Indiase traditie van het serveren van voedsel in deze natuurlijke materialen.

Doaba Dhaba heeft er ook voor gezorgd dat de productiekosten van de verpakkingen betaalbaar blijven. Door samen te werken met de juiste leveranciers en de productiehoeveelheid te verhogen, is het gelukt om de kosten te verlagen en de verpakkingen voor een breed publiek toegankelijk te maken.

De duurzame voedselverpakking van Doaba Dhaba heeft erkenning gekregen in de vorm van de Bronze A' Design Award in de categorie Sustainable Products, Projects and Green Design. Deze prijs is toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met Doaba Dhaba wordt niet alleen heerlijk eten bezorgd, maar ook een boodschap van duurzaamheid en authenticiteit. De verpakking weerspiegelt de waarden van het merk en draagt bij aan een betere toekomst voor onze planeet.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Akkshit Khattar
Afbeeldingscredits: Akkshit Khattar
Projectteamleden: Akkshit Khattar
Projectnaam: Doaba Dhaba
Projectklant: Akkshit Khattar


Doaba Dhaba IMG #2
Doaba Dhaba IMG #3
Doaba Dhaba IMG #4
Doaba Dhaba IMG #5
Doaba Dhaba IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp