Seawool: Een Duurzaam Ontwerp Met Oester Schelpen en Gerecyclede PET Flessen

Ontwerpers Creëren een Lichtgewicht Cape van Innovatief Materiaal

Chungsheng Chen, Eddie Wang en Enyang Chen hebben een uniek en duurzaam ontwerp gecreëerd, genaamd Seawool. Deze cape, gemaakt van gerecyclede oesterschelpen en PET-flessen, is een oplossing voor een groeiend milieuprobleem en een voorbeeld van innovatief design.

In Taiwan worden jaarlijks meer dan 160.000 ton oesters geconsumeerd, wat resulteert in een aanzienlijke hoeveelheid oesterschelpafval. Dit afval vormt een ernstig milieuprobleem en bedreigt de kustecologie. Het team van ontwerpers, bestaande uit Chungsheng Chen, Eddie Wang en Enyang Chen, kwam met een innovatieve oplossing: ze ontwikkelden een functionele vezel, Seawool garen, gemaakt van speciaal behandelde oesterschelpen en gerecyclede PET-flessen.

De Seawool cape weegt slechts 300 gram en is licht en gemakkelijk te hanteren. Het materiaal voelt aan als wol en is wasbaar. De unieke eigenschappen van het Seawool garen, zoals thermoregulatie, geurweerstand, vochtbeheer en sneldrogend vermogen, maken het product niet alleen duurzaam, maar ook functioneel. Bovendien is de cape antibacterieel en antistatisch, zonder toevoeging van chemische antibacteriële middelen, wat het vriendelijk maakt voor de huid van de gebruiker.

De productie van Seawool garen is een technisch proces waarbij oesterschelpen worden gewassen, gedroogd en gecalcineerd om oesterschelpenpoeder te verkrijgen. Dit poeder wordt vervolgens gemengd met gerecyclede PET om garen te spinnen, dat uiteindelijk tot stof wordt geweven. De cape is verkrijgbaar in vijf kleuren en meet 180cm bij 70cm.

Het project, dat in april 2022 begon en in januari 2023 werd gepubliceerd, is een voorbeeld van hoe afval kan worden omgezet in waardevolle producten. De ontwerpers hebben jarenlang onderzoek gedaan en gestudeerd om deze innovatieve oplossing te vinden. Het resultaat is Seawool, een nieuw functioneel product dat niet alleen afval vermindert, maar ook bijdraagt aan een betere draagervaring.

De Seawool cape heeft in 2023 de Bronzen A' Sustainable Products, Projects and Green Design Award gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitzonderlijke en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De Seawool cape wordt geprezen om zijn bijdrage aan de verbetering van de levenskwaliteit en het maken van de wereld tot een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: ChungSheng Chen
Afbeeldingscredits: image#1~#5: acdesign associates International Co.,Ltd.
Projectteamleden: ChungSheng Chen Eddie Wang Enyang Chen Tingyuan Lin Tainan University of Technology Product Design Dept Acdesign Associates International Co.,Ltd Creative Tech Textile Co., Ltd Hans Global LLC.
Projectnaam: Seawool
Projectklant: ChungSheng Chen


Seawool IMG #2
Seawool IMG #3
Seawool IMG #4
Seawool IMG #5
Seawool IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp