Rhita: Een Duurzame Koffer voor de Moderne Reiziger

Een Innovatieve Oplossing voor Duurzaamheid en Gemak

Als het gaat om reizen, is een koffer een onmisbaar item. Maar wat gebeurt er met koffers die niet meer bruikbaar zijn? Elk jaar belanden er honderdduizenden beschadigde koffers op de afvalberg, waardoor er een enorme impact op het milieu ontstaat. Het team van ontwerpers Chunyu Pan, Yun Cheng en Jhenjia Yang heeft dit probleem aangepakt door de Rhita koffer te ontwerpen, een duurzame oplossing die gemakkelijk te repareren en te recyclen is.

De inspiratie voor de Rhita koffer kwam voort uit de grote vraag naar koffers van wereldreizigers. Hoewel koffers vaak multifunctioneel en stevig zijn, zijn ze moeilijk te recyclen vanwege beschadigde wielen, handvatten of deuken. Het ontwerpteam heeft daarom gekozen voor een ontwerp dat eenvoudig in elkaar gezet en uit elkaar gehaald kan worden, waardoor reparatie en recycling gemakkelijk worden. Door de structuur te vereenvoudigen en het materiaalgebruik te minimaliseren, wordt niet alleen het aantal onderdelen verminderd, maar ook de CO2-uitstoot tijdens het transport. Dit maakt de Rhita koffer een duurzame keuze voor de moderne reiziger.

Wat de Rhita koffer echt uniek maakt, is het innovatieve scharniersysteem. Door dit systeem kan de koffer snel en eenvoudig in elkaar gezet worden, zonder gebruik van lijm of klinknagels. Ook is er geen naaiwerk nodig voor de voering, waardoor er meer ruimte in de koffer ontstaat. Daarnaast is het wielmechanisme snel te bevestigen en los te maken, waardoor het gemakkelijk is om de koffer te gebruiken en te onderhouden. Alle onderdelen van de koffer kunnen afzonderlijk worden gekocht, zodat gebruikers hun eigen koffer kunnen personaliseren of beschadigde onderdelen kunnen vervangen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de CO2-uitstoot tijdens het transport.

De Rhita koffer is gemaakt van hoogwaardig PP-materiaal en heeft een afmeting van 390 mm diep, 350 mm hoog en 730 mm breed. Het is voorzien van een 3-punts slot met TSA-functie en dubbele wielen voor soepel rollen. Met zijn duurzame en functionele ontwerp is de Rhita koffer de ideale metgezel voor elke reiziger.

Het ontwerpteam van de Rhita koffer, bestaande uit Chunyu Pan, Yun Cheng en Jhenjia Yang, heeft samengewerkt onder begeleiding van instructeur ChungSheng Chen aan de Tainan University of Technology. Het project begon in juli 2019 en werd in maart 2020 voltooid in Tainan, Taiwan.

De Rhita koffer is het resultaat van grondig onderzoek naar duurzame structuren en materialen. Door gebruik te maken van geavanceerde ontwerptools zoals Solid Works, Rhino en Keyshot, heeft het team de traditionele manier van kofferproductie verstoord en een duurzame koffer gecreëerd die de wereld ten goede komt. Het ontwerp is gepatenteerd en heeft de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Duurzame Producten, Projecten en Groen Ontwerp in 2020. Deze prestigieuze prijs erkent de uitmuntendheid en innovatie van het ontwerp en beloont de technische kenmerken en artistieke vaardigheden.

Met de Rhita koffer wordt duurzaamheid gecombineerd met gemak. Het ontwerp maakt het niet alleen eenvoudig om de koffer in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, maar verlengt ook de levensduur van het product. Wanneer de koffer aan het einde van zijn levenscyclus komt, kan deze gemakkelijk gerecycled worden. De Rhita koffer is de perfecte keuze voor de bewuste reiziger die streeft naar een duurzame en functionele reiservaring.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: ChungSheng Chen
Afbeeldingscredits: ChunYu Pan Yun Cheng JhenJia Yang
Projectteamleden: Instructor:ChungSheng Chen Designer: ChunYu Pan Designer: Yun Cheng Designer: JhenJia Yang Tainan University of Technology/Product Design Dept.
Projectnaam: Rhita
Projectklant: ChungSheng Chen


Rhita IMG #2
Rhita IMG #3
Rhita IMG #4
Rhita IMG #5
Rhita IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp