The Dawn: Een Modern en Stijlvol Woonhuis in Hualien City, Taiwan

Ontworpen door Wu Chih Kang

Inleiding

Dit project is een woonruimte in het oude district van Hualien City, Taiwan, dat dient als het pensioenhuis van de eigenaar en zijn vrouw. Gezien de beperkte en smalle ruimte van de oorspronkelijke woning, was het doel om overvloedig licht en ruimtelijkheid te integreren in het nieuwe huis, om zo een comfortabele en aangename leefruimte te creëren. De ontwerper heeft het gehele plan voltooid met een eenvoudige maar vindingrijke strategie.

Als het gaat om het exterieur, is het uiterlijk van het gebouw vereenvoudigd, waarbij het een sculptuurachtig kunstwerk is dat boven de basis uittorent. Het gezicht van het hoofdgebouw wordt geaccentueerd door twee gebogen lijnen. Bovendien wordt de solide constructie geleidelijk bedekt en ontvouwd door het zacht gebogen oppervlak, net als een calla die rustig bloeit in het straatblok. Overbodige meubels zijn achterwege gelaten om overvloedige opbergruimte te creëren.

Van onder naar boven wordt de gevel van het gebouw langzaam uitgerekt, waardoor het binnen- en buitengebied met elkaar verbonden maar gescheiden zijn. Hierdoor is de warmte-energie die de zon tijdens de zomermaanden met zich meebrengt effectief geëlimineerd.

Het project heeft een oppervlakte van 150 vierkante meter.

Wanneer de avond valt, weerkaatst het warme gele licht van de kamer als een fluitvormig glas gevuld met champagne, en verspreidt het een elegante glans in de sfeervol verlichte buurt. Het verwelkomt familie en vrienden om samen te komen voor een drankje. Met het oog op de behoeften van de eigenaar voor drempelvrije faciliteiten, is er een lift geïnstalleerd die toegang biedt tot elke verdieping van het huis.

Het project werd voltooid in Hualien City in juni 2022.

Daarnaast is de badkamer gepland bij het externe raam op de bovenste verdieping, zodat het prachtige uitzicht op Hualien de kamer binnenkomt en de bewoners een rustgevende en comfortabele badervaring biedt. Bovendien heeft de ontwerper, vanwege de vermindering van de leefruimte door deze voorziening, slimme verstelbare functies zoals schuifdeuren en draaideurpanelen geselecteerd om de ruimte een variabele bruikbaarheid te geven.

Het project heeft een minimalistische ontwerpstijl, zowel aan de buitenkant van het gebouw als aan de binnenkant van de ruimte. De focus ligt op de dagelijkse functionele behoeften als hoofdpunt van de planning. Hierdoor wordt het onnodig kopen van meubels aanzienlijk verminderd en worden overbodige decoraties geëlimineerd. Deze initiatieven van de ontwerper hebben verspilling van hulpbronnen voorkomen en een duurzaam en milieuvriendelijk huis gecreëerd.

Het gebouw heeft een vereenvoudigde buitenkant die lijkt op een sculptuur, die boven de basis uittorent. Het gezicht van het hoofdgebouw wordt geaccentueerd door twee gebogen lijnen. Bovendien wordt de solide constructie geleidelijk bedekt en ontvouwd door het zacht gebogen oppervlak, net als een calla die rustig bloeit in het straatblok. Overbodige meubels zijn achterwege gelaten om overvloedige opbergruimte te creëren. Daarnaast bevindt de badkamer op de bovenste verdieping zich bij een extern raam, waardoor er een prachtig uitzicht op Hualien is.

Afbeelding credits: Wu Chih Kang

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en tonen sterke technische en creatieve vaardigheden. Ze dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Pei Lin Ho
Afbeeldingscredits: Wu Chih Kang
Projectteamleden: Pei Lin Ho
Projectnaam: The Dawn
Projectklant: Pei Lin Ho


The Dawn IMG #2
The Dawn IMG #3
The Dawn IMG #4
The Dawn IMG #5
The Dawn IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp