Seremonia Selva: Architectuur in Harmonie met de Natuur

Een bekroond woonproject waar duurzaamheid en design samensmelten

Seremonia Selva is niet zomaar een woonproject; het is een ode aan de natuur. Delia Leal en Ruben Segovia hebben met hun ontwerp een nieuwe standaard gezet voor het integreren van architectuur in de natuurlijke omgeving van Tulum, Mexico.

De essentie van Seremonia Selva ligt in de naadloze verbinding tussen mens en natuur. Dit project, dat zich uitstrekt over een perceel van 100 bij 50 meter, bestaat uit 86 studio's en appartementen met twee slaapkamers. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig afgestemd op de omringende vegetatie, waarbij bestaande bomen en planten behouden blijven en nieuwe heilige soorten worden geïntroduceerd. Het resultaat is een dynamische, maar rustgevende leefomgeving die de bewoners uitnodigt om in harmonie met de natuur te leven.

De architectuur van Seremonia Selva is een toonbeeld van duurzaamheid. Natuurlijke materialen zoals hout en chukum, een traditionele pleister uit de regio, worden gebruikt om de woningen niet alleen esthetisch aantrekkelijk te maken, maar ook ecologisch verantwoord. Deze materialen zijn niet alleen een knipoog naar de lokale bouwstijl, maar dragen ook bij aan het thermisch comfort en de algehele duurzaamheid van het project.

De woningen zijn zo geplaatst dat ze een ritmisch patroon vormen, waarbij elke eenheid is geroteerd voor optimale privacy en uitzicht op de centrale patio. Deze patio is het kloppende hart van Seremonia Selva, met waterpartijen en lokale vegetatie die een natuurlijke ontmoetingsplek vormen voor de bewoners. Het is een plek waar de grenzen tussen binnen en buiten vervagen en waar bewoners kunnen genieten van de serene omgeving.

De uitdagingen bij het realiseren van Seremonia Selva waren niet gering. Het team moest een balans vinden tussen de marktvraag, bouwtechnieken en het behoud van het landschap. De oplossing lag in het creëren van een groot centraal park, omringd door de appartementseenheden, aangevuld met een zachte, dynamische architectuur. Dit zorgde voor een synergie tussen de behoeften van de bewoners, de bouwmethoden en de doelstellingen voor landschapsbehoud.

De erkenning voor Seremonia Selva kwam met het winnen van de Bronzen A' Design Award in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die blijk geven van uitzonderlijke creativiteit en vindingrijkheid, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Seremonia Selva staat als een toonbeeld van hoe architectuur, wanneer zorgvuldig en met respect voor de natuur ontworpen, een verrijkende invloed kan hebben op de levens van mensen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ruben Segovia
Afbeeldingscredits: Ruben Segovia
Projectteamleden: LS-LAB: Delia Leal and Ruben Segovia Seremonia: José Aparicio
Projectnaam: Seremonia Selva
Projectklant: LS-LAB + Seremonia


Seremonia Selva IMG #2
Seremonia Selva IMG #3
Seremonia Selva IMG #4
Seremonia Selva IMG #5
Seremonia Selva IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp