Dot Sofia: Een Fusie van Cultuur en Architectuur

IO Architects onthult multifunctioneel complex in historisch Sofia

In het historische hart van Sofia ontpopt zich een architectonisch juweel: Dot Sofia. Dit project van IO Architects verweeft kunst, evenementen en wonen in een historisch kader, en belooft een transformatie van de stedelijke omgeving.

Dot Sofia, gelegen in de levendige kern van oud Sofia, is meer dan een gebouw; het is een culturele renaissance. Eeuwenlang was dit deel van de stad een bruisend handelscentrum, maar recente decennia raakte het in de vergetelheid. Nu staat het op de drempel van een nieuw tijdperk, waarin het zich ontwikkelt tot een smeltkroes van culturen. IO Architects' Dot Sofia is een sleutelfiguur in deze herontdekking en evolutie van een verborgen stedelijk gebied.

De eenvoudige tweedelige structuur van Dot Sofia, genesteld in de complexiteit van Sofia's grootste straatmarkt, toont verrassende verschillende gezichten en schalen vanuit diverse gezichtspunten. Het hybride programma van verweven hedendaagse kunst en evenementenruimte, een kenmerkend restaurant en stedelijk design wonen, wordt geïnjecteerd in het historische hart van de stad met de duidelijke ambitie om zijn onvermijdelijke transformatie te sturen.

De gevel van verroest staal behoudt de karakteristieke verouderde materialiteit van het gebied, terwijl de dynamiek van de oversized luiken het ritme van het marktleven volgt. Deze kinetische façade is niet alleen een visueel spektakel, maar weerspiegelt ook de levendigheid en veranderlijkheid van de markt.

De realisatie van Dot Sofia, met een bruto vloeroppervlakte van 1576 m² op een perceel van 338 m², is een toonbeeld van monolithische constructie en kinetische gevelbouw. Het ontwerpduo Viara Jeliazkova en Georgi Katov van IO Architects heeft met dit project een nieuwe dimensie toegevoegd aan het concept van stedelijk wonen en culturele interactie.

De locatie in Sofia, Bulgarije, en de voltooiing in 2023 markeren Dot Sofia als een belangrijk keerpunt in de stedelijke ontwikkeling van de stad. De roestige stalen gevel documenteert de geleidelijk verdwijnende historische materialiteit van de buurt, en het systeem van openslaande luiken interpreteert het ritme van het marktleven.

De erkenning van Dot Sofia als winnaar van de prestigieuze A' Design Award onderstreept het belang van het project. De toekenning van de Bronzen A' Design Award in 2024 voor Architectuur, Gebouw en Structuurontwerp is een bevestiging van de uitzonderlijke creativiteit en vindingrijkheid die IO Architects in dit project heeft gestoken. Het is een eerbetoon aan ontwerpen die ervaring en inventiviteit valideren en bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

Fotocredit: Assen Emilov


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: GEORGI KATOV
Afbeeldingscredits: Assen Emilov
Projectteamleden: Viara Jeliazkova Georgi Katov
Projectnaam: Dot Sofia
Projectklant: I/O architects


Dot Sofia IMG #2
Dot Sofia IMG #3
Dot Sofia IMG #4
Dot Sofia IMG #5
Dot Sofia IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp