Berggolven: Een harmonie tussen architectuur en natuur

Di Mo's Cultureel Centrum: Een ode aan de Chinese Shanshui kunst

Geïnspireerd door de harmonieuze relatie tussen bergen, water en mensen in Chinese Shanshui-schilderijen, heeft ontwerper Di Mo een uniek cultureel centrum gecreëerd in Maotai, China. Het ontwerp, genaamd 'Mountain Waves', is een prachtige combinatie van traditionele Chinese architectuur en moderne designprincipes.

De locatie van het project, ingeklemd tussen twee heuvels, bood een unieke kans om het landschap te betrekken bij het ontwerpproces. In de achtergrond zien we het bergachtige landschap, dat eruitziet als 'golven' van bergen. Dit natuurlijke canvas diende als inspiratie voor het project.

Wat dit ontwerp onderscheidt van anderen, is de integratie van Shanshui-kunstprincipes. Deze unieke ontwerpmethode weerspiegelt, respecteert en versterkt de rijke cultuur en het bergachtige landschap van Maotai. Het gebruik van traditionele Chinese architectuurprototypes, zoals steegjes, binnenplaatsen en zalen, als ruimtelijke kenmerken, creëert een rijke ervaring voor bezoekers.

De technologie achter de realisatie van dit ontwerp omvat het gebruik van lokale vuurvaste stenen, geperforeerde metalen panelen, hout, staal en glas. Met een totale afmeting van 90m (L) x 100m (B) x varieert (H), en een steegbreedte van 10m, is het ontwerp zowel indrukwekkend als functioneel.

De interactie met het ontwerp is ook doordacht. De twee heuvels (noord en zuid) zijn verbonden door een steegje dat het cultureel centrum in twee delen (oost en west) 'snijdt'. Dit creëert 'het landschapspad'. Bezoekers kunnen het gebouw zowel via de noordelijke als de zuidelijke ingang betreden en verlaten, wat zorgt voor een doorlopende verbinding op grondniveau.

De uitdagingen van dit project waren onder meer het creëren van een gevoel van continuïteit tussen de natuurlijke omgeving en de bebouwde omgeving, het minimaliseren van de negatieve impact van het gebouw op het lokale microklimaat door het ontwerpen van een geperforeerde gevel, en het rekening houden met de lokale culturele context en industrieën.

Deze uitdagingen werden overwonnen door middel van grondig onderzoek naar de locatie, de lokale cultuur en de Shanshui-kunst, evenals door gesprekken met de lokale bevolking. Het resultaat is een ontwerp dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook respectvol omgaat met zijn omgeving en de lokale cultuur.

Als erkenning voor zijn uitmuntendheid en creatieve vindingrijkheid, werd het 'Mountain Waves' project bekroond met de Bronzen A' Architectuur, Gebouw en Structuur Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Di Mo
Afbeeldingscredits: Di Mo, 2018.
Projectteamleden: Di Mo
Projectnaam: Mountain Waves
Projectklant: Di Mo


Mountain Waves IMG #2
Mountain Waves IMG #3
Mountain Waves IMG #4
Mountain Waves IMG #5
Mountain Waves IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp