De U tafellamp: een perfecte mix van kunst en design

Een unieke en expressieve lamp ontworpen door Monica Pinto de Almeida

De U tafellamp is ontstaan uit het idee om kleur vorm te geven met behulp van mijn passies en academische achtergrond. Mijn werk met kleur werd geïnspireerd door kunstenaars zoals Matisse, Josef Albers en de kleurstudies van Johannes Itten. Ik vond ook inspiratie in de visuele emotionele effecten die worden gecreëerd door oude Europese glas-in-loodramen. Met dit ontwerp wilde ik mijn inspiratiebronnen herinterpreteren en kunst en design in een breder perspectief plaatsen.

De U tafellamp combineert emoties met vormen en legt de nadruk op het expressieve element, de kleur, en creëert zo een perfecte mix van kunst en design. De lamp bestaat uit eenvoudige rechthoekige lijnen in de vorm van een omgekeerde "u", gemaakt van mat gekleurd acryl voor het grotere lichaam en opalescent acryl voor het kleinere element. De lamp werkt met een chroom E27 fitting en creëert grafische effecten waarbij doorschijnend en diffuus licht sferen bepalen en diepte toevoegen aan de visuele omgeving.

De U tafellamp is gemaakt van twee gebogen acrylplaten. Het lichaam is gemaakt van mat gekleurd acryl in kleuren zoals flamingo, geel en mandarijn, en er worden nog meer kleurstudies uitgevoerd. Het kleinere acrylelement is gemaakt van opaalwit en heeft als functie om het licht van de lamp op een harmonieuze manier te verspreiden zonder verblinding te veroorzaken. De lamp heeft een E27 fitting met een chroom afdekking. De afmetingen zijn 230 mm breed x 150 mm diep x 350 mm hoog, 230 V, 50 Hz, met een textiel elektriciteitssnoer van 2000 mm lengte.

De U tafellamp en zijn strakke esthetiek creëren een unieke sfeer en veranderen onze perceptie van de omgeving door de verandering van tinten die worden veroorzaakt door het eigen licht van de lamp. De kleur en de originaliteit van de vormen creëren relaties tussen de omgeving en de mens. De lamp kan worden gebruikt in elke binnenruimte en geeft karakter, brengt kleuraccenten en aantrekkingskracht in het interieur.

Dit ontwerp is ontstaan in 2019 en is ontwikkeld met verschillende observaties van acryl en verschillende kleuren. Ik wilde het effect bestudeerd door licht en kleur bestuderen totdat ik het gewenste evenwicht en esthetiek bereikte. Ik heb samengewerkt met lokale fabrikanten en verschillende studies bij Mokki Studio. Sinds 2021 is deze lamp te zien in de Codigo Design Gallery in Porto en is hij meerdere keren tentoongesteld op internationale en nationale beurzen, samen met ontwerpersverenigingen.

De U tafellamp is bekroond met de Silver A' Design Award in 2023 in de categorie Verlichtingsproducten en -armaturen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. De U tafellamp is geprezen om zijn sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Met de U tafellamp heeft Monica Pinto de Almeida een uniek en expressief ontwerp gecreëerd dat kunst en design op een harmonieuze manier combineert. Door kleur en vorm te verenigen, nodigt deze lamp ons uit om kleuren op nieuwe manieren te zien en creëert het een sfeervolle en karaktervolle toevoeging aan elk interieur.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mónica Pinto de Almeida
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #2: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #3: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #4: Photographer Tiago Costa, 2021. Image #5: Photographer Tiago Costa, 2021. Video credits: Art direction and Editing: Monica Pinto, 2023
Projectteamleden: Mónica Pinto de Almeida
Projectnaam: U
Projectklant: Mónica Pinto de Almeida


U IMG #2
U IMG #3
U IMG #4
U IMG #5
U IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp