FunAging: Een Educatieve Dienst Gericht op Ouderen

Ontworpen door Ting-Han Chen om de digitale ervaring voor ouderen te verbeteren

FunAging is een educatief merk uit Taiwan dat smartphone-app cursussen aanbiedt om ouderen te begeleiden en te versterken. Het doel is om hen in staat te stellen een sociaal leven te onderhouden en plezier te beleven aan het leren van nieuwe dingen. Dit artikel belicht hoe de ontwerper, Ting-Han Chen, de dienst heeft geoptimaliseerd voor een betere gebruikerservaring voor ouderen.

De inspiratie voor FunAging kwam uit de uitdagingen die ouderen ondervonden bij het gebruik van LINE, een populaire sociale app in Taiwan. Veel nieuwkomers, vooral ouderen, hadden moeite met het gebruik ervan, vooral bij het registreren voor cursussen via de app. De app was niet geoptimaliseerd voor ouderen, wat leidde tot problemen zoals het missen van belangrijke informatie tijdens het proces, het niet kunnen vinden van specifieke functies, of onzekerheid over of ze zich met succes hadden geregistreerd voor een cursus.

In dit project gebruikte Chen een op ouderen gerichte service design-denkwijze om de algehele registratieprocedure voor de cursus te herzien en de belangrijkste UX-problemen te identificeren. Een reeks systematische ontwerpdiagnoses hielp bij het verduidelijken van de ontwerpkwesties, wat resulteerde in inzichtelijke ontwerpleveringen om de dienst vloeiender en effectiever te maken.

Chen gebruikte verschillende ontwerpbenaderingen, waaronder het in kaart brengen van de klantreis, het sorteren van de hoofdassen van de klantreis, het consolideren van belangrijke touchpoints op de hoofdas, en het ontwerpen van de interface (UI/UX) op belangrijke touchpoints. Door middel van implementatie evalueerde hij de richting van de revisie door middel van het daadwerkelijke gebruik door oudere gebruikers, en de "ervaringsiteraties" gingen vele malen heen en weer, wat leidde tot het uiteindelijke en perfecte ontwerpresultaat.

De technische specificaties van het ontwerp omvatten een geoptimaliseerde service workflow, UI-elementen en grafische assets; een MENU-architectuur en Event Cards-sjablonen voor de LINE App; en verbeterde servicelogica en richtlijnen. Het resultaat was een nieuwe service workflow met een opnieuw gemodelleerde gebruikersinterface en ontwerpartefacten. Uiteindelijk daalde het percentage ouderen dat hulp vroeg tijdens het registratieproces van 20% naar 0 in een korte periode.

Chen stond voor de uitdaging om nieuwe technieken te bedenken binnen de technische beperkingen van de LINE-app om aan te sluiten bij de cognitieve capaciteiten van ouderen. Bijvoorbeeld, sommige ouderen konden zich niet herinneren voor welke klassen ze zich hadden geregistreerd. Daarom ontwierp hij een picturale kaart met klasseninformatie die op hun smartphone kon worden opgeslagen als herinnering. Deze details zijn misschien niet opvallend, maar spelen een grote rol.

FunAging is een uitstekend voorbeeld van hoe ontwerp kan worden ingezet om de ervaring van ouderen te verbeteren. Het project werd bekroond met de Iron A' Meta, Strategic and Service Design Award in 2023, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ting Han Chen
Afbeeldingscredits: Ting Han Chen
Projectteamleden: Ting Han Chen
Projectnaam: Funaging
Projectklant: Ting Han Chen


Funaging IMG #2
Funaging IMG #3
Funaging IMG #4
Funaging IMG #5
Funaging IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp