Daqu: Innovatieve Wijnpakketten van Maïsstengelpulp

Yuejun Chen's Milieuvriendelijke Ontwerpbenadering

De verpakking van Daqu-wijn, ontworpen door Yuejun Chen, belichaamt een samensmelting van milieubewustzijn en esthetische verfijning.

De hedendaagse consument is steeds meer gericht op duurzaamheid, een trend die Yuejun Chen heeft omarmd in het ontwerp van de Daqu-wijnverpakking. Door gebruik te maken van maïsstengelpulp, een snel afbreekbaar materiaal, zet Chen een stap voorwaarts in de promotie van milieubescherming. Dit materiaal is niet alleen ecologisch verantwoord, maar het draagt ook bij aan de unieke visuele identiteit van het product.

Chen's ontwerp is geïnspireerd door de natuurlijke wijnbereidingsomgeving van Luzhou, een regio die bekend staat om zijn bergachtige landschappen en de samenloop van drie rivieren. De verpakking weerspiegelt deze geografische kenmerken met een gelaagde structuur die de contouren van bergen nabootst, waardoor een driedimensionaal effect ontstaat dat de aandacht trekt en de regionale identiteit versterkt.

De innovatie van het ontwerp ligt niet alleen in het gebruik van alternatieve materialen, maar ook in de esthetiek. De witte pulp en de minimalistische stijl zorgen ervoor dat de Daqu-wijnverpakking opvalt in de Sichuan-markt, waardoor een onderscheidend merkimago wordt gecreëerd. Dit is een slimme zet in een markt die steeds meer verzadigd raakt met traditionele ontwerpen.

De technische realisatie van het ontwerp, met behulp van pulp open mold forming, was een uitdaging die nauwkeurigheid en precisie vereiste. Het resultaat is een verpakking die niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook functioneel, met een gemakkelijke open- en sluitstructuur.

De ontwerpuitdagingen, waaronder de effecten van contour opening en flesvormgeving, zijn met succes overwonnen, wat heeft geleid tot erkenning in de vorm van een Bronzen A' Design Award in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die blijk geven van uitzonderlijke creativiteit en vakmanschap, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met de Daqu-wijnverpakking heeft Yuejun Chen een product gecreëerd dat niet alleen de culturele identiteit van de regio weerspiegelt, maar ook de toewijding van het bedrijf aan milieubescherming. Het is een toonbeeld van hoe design, technologie en duurzaamheid kunnen samengaan om innovatieve oplossingen te bieden die zowel esthetisch als ecologisch verantwoord zijn.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: yuejun chen
Afbeeldingscredits: yuejun chen
Projectteamleden: yuejun chen
Projectnaam: Daqu
Projectklant: Shenzhen Red Deer Cultural Creative Design Co., LTD


Daqu IMG #2
Daqu IMG #3
Daqu IMG #4
Daqu IMG #5
Daqu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp