Cozy Life: Een Nostalgische Gedeelde Ruimte in Taiwan

Een Ontwerp van Fei-Lung Huang

Inleiding

De fascinatie voor oude huizen en de behoefte aan een multifunctionele gedeelde ruimte in het hart van de stad bracht de klant tot het project Cozy Life. Deze ruimte biedt een comfortabele omgeving waar kunstenaars in alle rust hun creativiteit kunnen uiten. Tegelijkertijd is het behoud van de oorspronkelijke kenmerken van het oude huis een belangrijke vereiste. Om aan deze wensen te voldoen, heeft ontwerper Fei-Lung Huang gebruik gemaakt van gerecycled hout, glas en tegels om een nostalgische sfeer te creëren zonder de oorspronkelijke structuur aan te tasten. Hierbij zijn aparte werkruimtes gecreëerd die mensen met elkaar verbinden.

De kracht en tegelijkertijd de uitdaging van het project ligt in het feit dat het huis meer dan 40 jaar oud is en een smalle gevel heeft, typerend voor de vroege huizen in Taiwan. De langwerpige indeling biedt mogelijkheden om verschillende ruimtes te creëren die voldoen aan de behoeften van de klant. Echter, door de smalle vorm is er een gebrek aan natuurlijk licht, wat resulteert in een donker interieur. Om deze nadelen aan te pakken, heeft de ontwerper de ruimte opnieuw vormgegeven door routes te veranderen, scheidingswanden te verwijderen, een patio te creëren en de verlichting te verbeteren. Dit resulteert in een heldere uitstraling en verbeterde functionaliteit.

Het gebruik van gerecycled hout is een belangrijk aspect van het ontwerp, omdat het niet alleen het budget onder controle houdt, maar ook de gewenste nostalgische sfeer van de ruimte versterkt. Glas en tegels spelen ook een belangrijke rol in de ruimte. Ze versterken de vintage stijl die de klant wenst en zorgen ervoor dat de gedeelde ruimtes op de tweede verdieping visueel open zijn, waardoor meer mensen tegelijkertijd in de ruimte kunnen zijn.

Met vier verdiepingen en een totale oppervlakte van 396,6 vierkante meter, biedt Cozy Life verschillende functies op elke verdieping. De eerste verdieping is een café en zitgedeelte, de tweede verdieping is een fotostudio en privékamers, de derde verdieping is een aparte werkruimte en privékamers, en de bovenste verdieping is een yogastudio die ook kan worden gebruikt als tentoonstellingsruimte of lezingzaal, met een terras. Op deze manier kunnen kunstenaars en freelancers hun netwerk uitbreiden en creativiteit uitwisselen.

Om de benauwdheid van de langwerpige indeling tegen te gaan, heeft de ontwerper houten scheidingswanden verwijderd om een ruime en open ruimte te creëren. Vervolgens zijn hout en glas gebruikt om een nostalgische en onafhankelijke werkruimte te creëren. Daarnaast zijn er gaten in de vloeren gemaakt en zijn er grote stukken glas geplaatst om natuurlijk licht binnen te laten vanuit de patio op de bovenste verdieping. Verschillende verlichtingsarmaturen zorgen voor een charmante sfeer met een retro en postmoderne stijl. De rode bakstenen muren, stenen vloeren en nieuw aangebrachte rode en witte tegels weerspiegelen perfect de unieke kenmerken van het oude huis.

Het project Cozy Life werd in mei 2021 in Taiwan afgerond. Het ontwerp is gebaseerd op grondig onderzoek naar de indeling van traditionele smalle huizen en de wensen van de klant. Met een beperkt budget zijn de interne lay-out aangepast om natuurlijk licht binnen te laten en is er een esthetiek gecreëerd die in harmonie is met de geschiedenis van het huis. Het resultaat is een heldere, experimentele en interessante ruimte die tijdloos en charmant is.

Cozy Life is een inspirerend voorbeeld van hoe een oud huis kan worden getransformeerd tot een levendige en functionele gedeelde ruimte. Het ontwerp van Fei-Lung Huang weet de unieke kenmerken van het oude huis te behouden, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de behoeften van de klant en een nostalgische sfeer creëert. Dit project is dan ook terecht bekroond met de Iron A' Design Award in 2023, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.

Afbeeldingen met dank aan JR.Studio.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fei-Lung Huang
Afbeeldingscredits: JR.Studio
Projectteamleden: Fei-Lung Huang
Projectnaam: Cozy Life
Projectklant: Fei-Lung Huang


Cozy Life IMG #2
Cozy Life IMG #3
Cozy Life IMG #4
Cozy Life IMG #5
Cozy Life IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp