Essentie van 220 Jaar Bibliotheek: Een Tentoonstelling door Maria Gazdag

Een viering van de geschiedenis en complexiteit van de Nationale Széchényi Bibliotheek

Ter ere van het 220-jarig bestaan van de Nationale Széchényi Bibliotheek in Hongarije, heeft ontwerper Maria Gazdag een educatieve tentoonstelling gecreëerd. De tentoonstelling, genaamd "Essentie", belicht de rijke geschiedenis en de veelzijdige aard van de meer dan tien miljoen documenten die de bibliotheek huisvest.

Maria Gazdag heeft de tentoonstelling en de nieuwe huisstijl voor het jubileum zorgvuldig ontworpen, waarbij beide een belangrijke rol spelen in het vormgeven van het nieuwe imago van de bibliotheek. De tentoonstelling bevindt zich in de gemeenschappelijke ruimtes van de bibliotheek, die worden gebruikt door medewerkers, lezers en bezoekers. Het gebouw, gelegen in het kasteeldistrict, trekt veel toeristen die geïnteresseerd zijn in de schatten die het indrukwekkende gebouw herbergt. Daarom moest de tentoonstelling communiceren met bezoekers met zeer verschillende achtergrondkennis.

De ruimte is eerder gefragmenteerd, maar dit nadeel is omgezet in een voordeel door de thema's toe te wijzen volgens de ruimte in plaats van de natuurlijke stroom te forceren en te veranderen. De onafhankelijk interpreteerbare tentoonstellingssecties zijn met elkaar verbonden door een visuele verhaallijn, die een geïntegreerd verhaal creëert. Interactieve schermen bieden meer informatie en de ervaring van het omslaan van de pagina's van boeken die in de magazijnen worden bewaard. Bij de geluidsterminals kunnen bezoekers luisteren naar oude soundtracks of naar de huidige bewaarders van de collectie die praten over enkele schatten die in de bibliotheek worden bewaard.

Het ontwerpen van de eerste fase van het project begon in januari 2022, en de tweede fase werd ter plaatse voltooid op 26 november 2022. De tentoonstelling bevindt zich in de Nationale Széchényi Bibliotheek in Boedapest, Hongarije.

Om het verhaal te begeleiden, leidt een visuele verhaallijn de bezoekers door de tentoonstelling. Daarom is de citatie van materialen en technieken die worden gebruikt om informatie door te geven aan de lezers door de tijd heen. Van perkament tot digitaal oppervlak, van fluweel tot canvas, van manuscript tot gedrukte teksten, enzovoort. De nieuwe huisstijl en het interieur weerspiegelen deze historische aspecten en vormen een zeer sterk nieuw beeld van de instelling.

Deze tentoonstelling werd bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maria Gazdag
Afbeeldingscredits: Photographer: Gyorgy Darabos
Projectteamleden: Creative concept and exhibition design: Maria Gazdag Graphic design: Tamas Takacs
Projectnaam: Essence of 220 Years of the Library
Projectklant: Maria Gazdag


Essence of 220 Years of the Library IMG #2
Essence of 220 Years of the Library IMG #3
Essence of 220 Years of the Library IMG #4
Essence of 220 Years of the Library IMG #5
Essence of 220 Years of the Library IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp