De Möbius Stoel: Een samensmelting van wiskunde en design

Ontwerper William Ridley-Smith brengt een ode aan de wiskunde met zijn bekroonde Möbius Stoel

De Möbius Stoel, ontworpen door William Ridley-Smith, is een uniek stuk dat de grenzen van vorm en functie uitdaagt. Geïnspireerd door de schoonheid en complexiteit van wiskunde, belichaamt deze stoel de oneindigheid en vloeiende beweging van de Möbius strip.

De Möbius strip, een wiskundig object met unieke fysieke en wiskundige eigenschappen, heeft slechts één zijde en één rand. Deze kenmerken zijn gebruikt in de Möbius Stoel om een intrigerend, tijdloos stuk te creëren. Het gedurfde ontwerp is een belichaming van oneindigheid, waardoor een gevoel van vloeiendheid en eindeloze beweging ontstaat. De unieke vorm en structuur van de stoel maken het mogelijk om vorm en functie te combineren, waardoor een comfortabel stuk ontstaat dat ook als kunstwerk kan dienen.

De Möbius Stoel is vervaardigd met behulp van meerdere secties gietijzer die vervolgens aan elkaar zijn gelast. Met een ruwe afwerking is de stoel daarna diepblauw gespoten. De stoel heeft een breedte van 1700 mm, een diepte van 780 mm en een hoogte van 1000 mm.

Dankzij het intrigerende ontwerp kan de Möbius Stoel worden tentoongesteld als een kunstwerk, een displaystandaard of als een functioneel meubelstuk. De constructie van de stoel maakt het mogelijk om te buigen bij gebruik, waardoor de gebruiker in een comfortabele positie wordt gebracht.

De Möbius Stoel is ontworpen in februari 2023 in Sydney. Het ontwerp kwam voort uit een verkenning van wiskunde en de onderliggende schoonheid van complexe geometrie. Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van de Möbius Stoel was ervoor te zorgen dat hij bij gebruik voldoende steun biedt aan een individu en hen zo plaatst dat de stoel niet kantelt door het gewicht van de persoon.

De Möbius Stoel is een weerspiegeling van de prachtige relatie tussen wiskunde en design. Dit ontwerp werd bekroond met de Zilveren A' Meubelontwerp Award in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Will Ridley-Smith
Afbeeldingscredits: Will Ridley-Smith
Projectteamleden: Will Ridley-Smith
Projectnaam: Mobius
Projectklant: Will Ridley-Smith


Mobius IMG #2
Mobius IMG #3
Mobius IMG #4
Mobius IMG #5
Mobius IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp