Faceted Collectie: Vernieuwende Tiroler Houtbewerking

Een moderne interpretatie van traditioneel spruce hout door Viktor Palnychenko

De Faceted collectie, ontworpen door Viktor Palnychenko, is een ode aan de harmonieuze samenleving van mens en natuur in Tirol, uitgedrukt in vernieuwend meubeldesign.

De Faceted collectie is een verfrissende blik op de traditionele Tiroler houtbewerking, waarbij de natuurlijke schoonheid en de duurzaamheid van spruce hout centraal staan. Viktor Palnychenko heeft met zijn ontwerp de essentie van de Tiroler levenswijze weten te vatten in een serie meubelstukken die zowel esthetisch als functioneel zijn. Het gebruik van identieke spruce houten balken geeft de collectie een unieke, herkenbare uitstraling, terwijl de facetten de rijke textuur van het hout benadrukken.

De productie van de Faceted collectie is bewust laagdrempelig gehouden, waardoor deze in kleine houtwerkplaatsen kan plaatsvinden zonder ingewikkelde productieprocessen. Dit resulteert in een energiezuinige productiemethode die past bij de ecologische waarden van de regio. De technische specificaties van de collectie, waaronder stoelen, krukken en banken, tonen de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van het ontwerp aan verschillende ruimtes en functies.

De interactie tussen mens en natuur is een terugkerend thema in de Faceted collectie. De meubelstukken zijn niet alleen gemaakt van het populaire en snel hernieuwbare Tiroler spruce hout, maar zijn ook ontworpen om de gebruiker een gevoel van verbondenheid met de natuur te geven. De collectie is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de lokale houtbewerkingstradities en de ambitie om deze te combineren met een hedendaags design.

De ontwerpuitdagingen die Palnychenko heeft overwonnen, benadrukken de diepgewortelde houtbewerkingscultuur in Tirol en de mogelijkheden van spruce hout. De collectie is een toonbeeld van hoe traditionele methoden en eco-vriendelijke technologieën kunnen samensmelten in moderne ontwerpen die zowel de zintuigen prikkelen als duurzaam zijn.

De Faceted collectie is een project dat in oktober 2023 van start ging in Innsbruck, Oostenrijk, en in februari 2024 werd voltooid. De collectie is nog niet tentoongesteld, maar heeft al de prestigieuze Bronzen A' Meubelontwerp Award in 2024 in de wacht gesleept, wat de creatieve vindingrijkheid en ervaring van het ontwerp onderstreept.

De Faceted collectie van Viktor Palnychenko is een prachtig voorbeeld van hoe design, innovatie en respect voor traditie en milieu hand in hand kunnen gaan. Het is een belichaming van de Tiroler levensfilosofie, waarbij de natuurlijke hulpbronnen worden gekoesterd en de omgeving met zorg wordt behandeld, wat resulteert in producten die zowel mooi als verantwoord zijn.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Viktor Palnychenko
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Peter Mayr, Drehwerk OG, 2024 Image#2: Photographer Peter Mayr, Drehwerk OG, 2024 Image #3: Photographer Peter Mayr, Drehwerk OG, 2024 Image #4: Photographer Peter Mayr, Drehwerk OG, 2024 Image #5: Photographer Peter Mayr, Drehwerk OG, 2024
Projectteamleden: Viktor Palnychenko
Projectnaam: Collection Faceted
Projectklant: Palnychenko-Design.at


Collection Faceted IMG #2
Collection Faceted IMG #3
Collection Faceted IMG #4
Collection Faceted IMG #5
Collection Faceted IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp