Stagione: De Transformatieve Stoel van Nikolaos Karintzaidis

Een Meesterwerk Waar Natuur en Design Samensmelten

In een wereld waar design en natuur elkaar ontmoeten, introduceert Nikolaos Karintzaidis de Stagione armstoel, een toonbeeld van innovatie en esthetiek.

De Stagione armstoel, bekroond met de Porada International Design Award, is niet zomaar een zitmeubel. Het is een verhaalverteller die de seizoensveranderingen en de emotionele band tussen object en gebruiker belichaamt. Geïnspireerd door de kindertijd, waarin spelen en ontspannen in de natuur centraal stonden, bootst de Stagione de comfortabele sensatie na van het neerzinken in een bladerhoop. De suggestieve bladvormen en de gelaagde stoffering bieden een elastische ondersteuning die zich als zachte armen om de gebruiker heen wikkelt, waardoor de natuur een designinstrument wordt dat reageert op het menselijk lichaam.

De unieke eigenschappen van de Stagione stoel zijn niet alleen esthetisch van aard; ze zijn ook functioneel. De bekleding, bevestigd met magneten, kan worden aangepast en gepersonaliseerd, waardoor de stoel de vergankelijkheid van de tijd weerspiegelt. De afneembare kussens zijn gemaakt van getextureerde hennep, een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor katoen, dat 100% plantaardig, uiterst duurzaam en van nature brandvertragend is. Dit nodigt uit tot een tactiele interactie met de gebruiker.

De Stagione stoel is een ode aan de groei van planten en de geest van het hout waaruit het is gesneden. Het frame van het meubelstuk omarmt de organische rondingen en geeft het een sculpturale kwaliteit die de menselijke figuur omringt. Het is vervaardigd uit massief canaletta walnoothout en heeft de afmetingen 92 x 60 x 54 cm. De stoel is niet alleen een zitplaats, maar ook een kunstwerk dat de natuur in de binnenruimte brengt.

De Stagione stoel versterkt de band met de natuur en visualiseert de verandering van de seizoenen. De opeenvolgende lagen repliceren het kleurenpalet van bladeren die verschillende tinten aannemen, waardoor ze hun verschillende tonen weerspiegelen als cycli van verandering die de persoon omarmen. Net als een boom die zijn bladeren verliest, kan de armstoel van uiterlijk veranderen door zijn bekledingsconfiguratie te verwijderen, vergelijkbaar met planten die zich van hun gebladerte scheiden.

Het project Stagione is voltooid in 2023 en is een toonbeeld van de inzet voor milieuvriendelijke oplossingen. Het hout is behandeld met lage VOC-afwerkingen en Bio Shield natuurlijke olieafwerkingen om de textuurkwaliteiten van de houtconstructie te onthullen. Het ontwerp van de Stagione stoel is een creatieve uitdaging waarbij een balans wordt gevonden tussen afmetingen en functionaliteit, en waarbij een dialoog wordt aangegaan tussen het door mensen gemaakte en het natuurlijke.

De Stagione stoel, geïnspireerd door de vloeiende vormen van het natuurlijke landschap, is een transformatieve en milieuvriendelijke stoel die het gevoel geeft omarmd te worden door de natuur. Eenvoudig te transformeren van stoel naar armstoel, beschrijft het de cycli van uitwisseling met de natuur en streeft het ernaar mensen met hun omgeving te verbinden. Het vangt het begrip van tijd die voorbijgaat en genereert een discussie tussen het door mensen gemaakte en de natuur, wat hun coëxistentie betekent en de band met de wereld om ons heen smeedt.

De Stagione stoel van ontwerpstudio Niko Kapa heeft de Zilveren A' Design Award in de categorie Meubelontwerp gewonnen in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van uitmuntende expertise en innovatie, en die bewondering, verbazing en verwondering opwekken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Niko Kapa
Afbeeldingscredits: Studio Niko Kapa
Projectteamleden: Niko Kapa
Projectnaam: Stagione
Projectklant: Porada


Stagione IMG #2
Stagione IMG #3
Stagione IMG #4
Stagione IMG #5
Stagione IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp