Herringbone: Een Tijdloze Eettafel Ontworpen door Alexandre Caldas

Een Unieke Tafel Geïnspireerd door Bladstructuren

Deze eettafel combineert eenvoud en elegantie met duurzaamheid en vakmanschap.

De Herringbone tafel, ontworpen door Alexandre Caldas, is geïnspireerd op de structuur van bladeren en het verlangen om overbodige elementen te elimineren. Het resultaat is een tafel met een eenvoudige en prachtige silhouet waarbij de interne structuur volledig zichtbaar is. Deze unieke eigenschap maakt de tafel aantrekkelijk voor liefhebbers van dit soort constructies.

De tafel is gemaakt van gecertificeerd massief hout en er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van lijm. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een van 's werelds meest gerecyclede materialen, glas. Dit alles is mogelijk gemaakt door het vakmanschap van ervaren ambachtslieden die traditionele houtbewerkingstechnieken beheersen. De eenvoud van het ontwerp maakt het werkelijk verfijnd.

De Herringbone tafel is gemaakt met behulp van alleen gecertificeerd hout en traditionele houtbewerkingstechnieken. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige principes en perfectie. De tafel is 2500 x 1000 x 750 mm groot en is gemaakt van Amerikaans massief hout met een natuurlijke olieafwerking.

De tafel is ontworpen om te worden gewaardeerd in zijn eenvoud. Er zijn geen interactiemechanismen en het object spreekt voor zich. Het is een eerlijk en duidelijk ontwerp dat de schoonheid van het materiaal en de constructie benadrukt.

Het ontwerpproces van de Herringbone tafel begon in januari 2021 in Lissabon, waar de eerste schetsen op papier werden gezet. Vervolgens werd het ontwerp gevisualiseerd in 3D en werd er een prototype gemaakt van grenenhout. Het project werd in september 2022 afgerond met de productie van het eerste stuk in Amerikaans walnoot.

De uitdaging bij het ontwerpen van deze tafel lag voornamelijk in het vinden van de juiste balans tussen elegantie en duurzaamheid. Het gebruik van verschillende houtsoorten en het stapsgewijs verwijderen van overbodige elementen resulteerde in een tafel die zowel elegant als stevig is. De tafel kan in drie delen worden gedemonteerd, maar behoudt toch zijn stevigheid en flexibiliteit alsof het één geheel is.

De Herringbone tafel is een tijdloos ontwerp dat de aandacht trekt met zijn eenvoudige en elegante uitstraling. Het gebruik van duurzame materialen en traditioneel vakmanschap maken deze tafel een waardevolle toevoeging aan elk interieur.

De Herringbone tafel, ontworpen door Alexandre Caldas, is bekroond met de Bronze A' Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit. Het ontwerp van de tafel combineert technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Image Credits: AROUNDtheTREE/ Image / Alexandre Caldas / Designer / Heringbone Table / 2023

Intellectual Property Notice: Patent Pending


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Alexandre Caldas
Afbeeldingscredits: AROUNDtheTREE/ Image / Alexandre Caldas / Designer / Heringbone Table / 2023
Projectteamleden: Alexandre Caldas
Projectnaam: Herringbone
Projectklant: Alexandre Caldas


Herringbone IMG #2
Herringbone IMG #3
Herringbone IMG #4
Herringbone IMG #5
Herringbone IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp