Origami Boekenplank: Een Uniek Ontwerp dat Vorm en Functie Combineert

Een innovatieve creatie van Liu Zulong en Xia Yiting

Inleiding:

De Origami boekenplank is een uniek ontwerp dat de eeuwenoude discussie over de relatie tussen vorm en functie onderzoekt. Liu Zulong en Xia Yiting, de ontwerpers achter dit project, werden geïnspireerd door het dagelijkse probleem van het opbergen van boeken van verschillende formaten op een en dezelfde boekenplank. Ze bedachten een oplossing die zowel functionalisme als formalisme omarmt.

De Origami boekenplank is een meesterwerk dat de principes van vorm en functie op een vernieuwende manier combineert. De boekenplank heeft een unieke vormgeving die doet denken aan origami, maar in werkelijkheid is het ontwerp gebaseerd op het principe dat de vorm de functie volgt. De boekenplank is zo ontworpen dat boeken van verschillende hoogtes netjes geordend kunnen worden door middel van een trapsgewijze, schuin aflopende indeling. Dit zorgt voor een visueel aantrekkelijk effect en maakt het gemakkelijk om boeken van verschillende formaten op te bergen.

De Origami boekenplank is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals MidwestWalnut FAS Noord-Amerikaans zwart walnoothout en Gutchess Timber F&B Noord-Amerikaans hard esdoornhout. Het gehele product is vervaardigd met behulp van traditionele houtbewerkingstechnieken, zoals pen-en-gatverbindingen. Het oppervlak is afgewerkt met een Duitse OSMO-wasolie, waardoor het een prachtige en duurzame afwerking heeft.

Met afmetingen van 780*1970*350mm biedt de Origami boekenplank voldoende ruimte om boeken van verschillende formaten op te bergen. Elk schap heeft een hoogte variërend van 24cm tot 32cm, waardoor zelfs grote albums van 32cm hoog gemakkelijk kunnen worden opgeborgen. De verschillende dieptes van de boekenplank zijn perfect afgestemd op de hoogtes van boeken van verschillende formaten. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënt gebruik van de ruimte, maar geeft de boekenplank ook een dynamische uitstraling die goed past in moderne interieurs.

Het ontwerpproces van de Origami boekenplank begon in juni 2018 in Beijing en werd voltooid in oktober 2020 in Henan. Het ontwerp werd voor het eerst tentoongesteld in november 2020 in Caochangdi Arts in Beijing. Gedurende het hele proces hebben Liu Zulong en Xia Yiting intensief onderzoek gedaan naar de klassieke ontwerpprincipes van vorm en functie. Ze wilden een product creëren dat een doorbraak zou betekenen in deze principes en een nieuwe interpretatie zou geven aan de relatie tussen vorm en functie.

De Origami boekenplank heeft niet alleen oog voor design, maar ook voor duurzaamheid en aanpasbaarheid aan verschillende omgevingen. Het ontwerpteam heeft een basis van 4 mm roestvrij staal gebruikt, die is uitgerust met anti-kantel metalen verbindingsstukken om ervoor te zorgen dat de boekenplank stabiel genoeg is en een zwevend effect creëert.

Met zijn unieke ontwerp en aandacht voor zowel vorm als functie is de Origami boekenplank een ware blikvanger. Het is dan ook geen verrassing dat dit ontwerp bekroond is met de Bronze A' Design Award in de categorie Meubelontwerp. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

De Origami boekenplank is niet zomaar een boekenplank, maar een kunstwerk dat de grenzen van design verlegt. Met zijn unieke vormgeving en slimme functionaliteit is het een must-have voor liefhebbers van design en boekenliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke manier om hun collectie tentoon te stellen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Huile Yi
Afbeeldingscredits: Huile Yi
Projectteamleden: Liu Zulong Xia Yiting
Projectnaam: Origami
Projectklant: Huile Yi


Origami  IMG #2
Origami  IMG #3
Origami  IMG #4
Origami  IMG #5
Origami  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp